A fost anunțat noul președinte al SUA. Donald Trump a câștigat alegerile

Donald Trump a câștigat și a devenit cel de-al 45-lea președinte din istoria SUA.

Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea. L-a sunat pe Donald Trump și l-a felicitat pentru victorie.

În acest moment, Donald Trump, candidatul republican, a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. El are 289 de voturi din Colegiul Electoral, față de numai 218 obținute de Clinton, potrivit CNN.

Pentru a câștiga președinția, un candidat are nevoie de 270 de voturi.

Republicanii au câștigat alegerile și în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, obținând majoritatea în ambele camere ale Congresului.

145 de milioane de americani așteptați la urne

Deși în cursă s-au înscris mai mulți candidați, inclusiv un independent, bătălia s-a dat, de fapt, între reprezentanta democraților, Hillary Clinton, și Donald Trump, candidatul republicanilor.

145 de milioane de americani au fost așteptați la urne. Primele proiecţii au început să apară începând cu ora 2:00, ora României.

Înainte de ziua alegerilor, sondajele o creditau pe Hillary Clinton cu un avans de trei procente în medie, cu un maxim de şase puncte într-un sondaj NBC şi un minim de două, într-unul realizat pentru Fox News. De asemenea, luni seară, şansele lui Hillary Clinton de a câştiga alegerile erau de 90%, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.

În ceea ce priveşte votul popular, democrata avea, potrivit sondajelor, 45 la sută, iar candidatul republican 42 la sută.

Însă votul efectiv a infirmat sondajele de opinie, așa cum s-a întâmplat recent și în cazul votului pro-Brexit.

10.11. BBC anunță că Donald Trump are 275 de voturi din Colegiul Electoral.

alegeri sua 2016

9.40. Agenția de presă AP anunță că Donald Trump a câștigat și a devenit cel de-al 45-lea președinte din istoria SUA.

9.39. Hillary Clinton își recunoaște înfrângerea. L-a sunat pe Donald Trump și l-a felicitat pentru victorie.

9.29. CNN preconizează că Donald Trump va câștiga statul Wisconsin. Astfel, el ajunge la 257 de voturi din Colegiul Electoral. Mai are nevoie de doar 13 voturi.

alegeri sua 2016

9.07. „Cum le explic acest lucru copiilor mei?”, s-a întrebat prezentatorul CNN Van Jones, în direct la postul de televiziune american.

„Este o reacție a populației albe împotriva unei țări aflate în schimbare”, a mai spus el.

9.01. „Bag-o la închisoare!”, strigă susținătorii lui Trump în sediul de campanie din New York City al republicanului.

8.31. Republicanii au câștigat majoritatea și în Senat. Prin urmare, Partidul Republican va continua să dețină controlul ambelor camere din Congres.

8.07. Republicanii au obținut majoritatea în Camera Reprezentanților, anunță AP. Voturile încă se numără, însă Partidul Republican a obținut deja 218 mandate, suficiente pentru a-și asigura majoritatea.

7.55. Dezamăgire mare în sediul de campanie al lui Clinton din New York, unde susținătorii săi se așteptau la un discurs victorios.

7.48. Potrivit CNN, Hillary Clinton a obținut 65% din voturile hispanicilor, însă Trump a obținut 29%, adică mai mult decât republicanul Mitt Romney la alegerile din 2012.

7.42.

alegeri sua 2016

7.32. „Toată ziua m-am gândit la unde anume să urmăresc discurul victorios al lui Hillary. Nu m-am gândit niciodată dacă îl voi urmări. Am „subestimat” această țară. Mă simt pierdut”, a scris actorul Morgan Freeman pe Twitter.

7.29. Unii dintre susținătorii lui Hillary Clinton sunt în lacrimi.

7.00. CNN transmite că susținătorii lui Hillary Clinton, care o așteaptă să țină un discurs în New York City după anunțarea rezultatelor, privesc împietriți cum Donald Trump strânge tot mai multe voturi. Unii dintre ei plâng de supărare.

6.55. Dezamăgire mare în tabăra pro-Clinton în statul Florida.

 

6.54. Donald Trump se detașează iarăși de contracandidata sa, cu 244 de voturi din Colegiul Electorilor, potrivit proiecțiilor postului TV ABC.

alegeri sua 2016

6.50.

6.40. Publicația New York Times anunță că Donald Trump are 94% șanse de a câștiga președinția.

6.36. Proiecția făcută de CNN îl anunță pe Donald Trump câștigător în statul Florida. Este un stat foarte important, cu 29 de voturi în Colegiul Electorilor. Este încă un mare pas înainte pentru Trump.

alegeri sua 2016

6.18. Site-ul guvernamental canadian dedicat imigrației s-a prăbușit din cauza traficului prea mare. Pe măsură ce au început să vină rezultatele care preconizează un rezultat foarte bun al lui Donald Trump, tot mai mulți americani au început să se gândească la o scăpare, iar plecarea în Canada pare să fie o idee care le surâde.

alegeri sua 2016

6.10. Donald Trump va câștiga statul Carolina de Nord.

alegeri sua 2016

6.07. Dolarul s-a prăbușit.

 

6.00. Potrivit proiecțiilor CNN, Hillary Clinton va câștiga statul California, care are 55 de voturi în Colegiul Electorilor.

Hillary Clinton conduce acum cursa electorală, dar a pierdut state importante precum Ohio.

alegeri sua 2016

5.40. 

alegeri sua 2016

5.28. Trump ia avans. Potrivit proiecțiilor, Donald Trump va câștiga Ohio, un stat extrem de important pentru a câștiga președinția.

alegeri sua 2016
Foto: CNN

5.18. Donald Trump a strâns 150 de voturi în Colegiul Electorilor, Hillary Clinton are numai 109 (după proiecțiile din 28 din state din cele 50).

5.14. Pe măsură ce Trump și-a consolidat poziția moneda mexicană peso s-a prăbușit. Financial Times a anuțat că este cea mai mare scădere din ultimii 20 de ani.

5.00. Hillary Clinton a obținut până acum 104 voturi din cele 270 necesare pentru a deveni președinte. Donald Trump are deja 140.

alegeri sua2016
Foto: BBC

1.47. Potrivit unor surse BBC, staff-ul de campanie al lui Hillary Clinton dă dovadă de un „optimism precaut” cu privire la rezultatele votului de astăzi.

1.22. Focuri de armă în California. O secție de votare din Azusa, California, a fost închisă după ce în apropiere au fost trase mai multe focuri de armă. Împușcăturile s-au produs într-un cartier rezidențial. Două persoane au fost rănite.

1.21. Au apărut și primele rezultate preliminare. Donald Trump conduce detașat în Kentucky (cu 79,1% față de 18%). Nu este o surpriză: analiștii se așteptau ca acest stat să fie câștigat fără probleme de candidatul republican.

alegeri sua 2016
Foto: CNN

00.46. Potrivit unui exit poll național preliminar publicat de ABC News, 54% dintre votanți au o părere proastă despre Hillary Clinton, în vreme ce 61% dintre ei spun acest lucru despre Donald Trump.

Ca o comparație, în timpul alegerilor din anul 2012, 46% dintre votanți declarau că au o părere devaforabilă despre Barack Obama, față de 50% despre contracandidatul său republican Mitt Romney.

00.21. Site-ul lui Donald Trump a fost spart de hackeri: în header-ul site-ului a fost plasat mesajul „Clinton câștigă”.

Mesajul a fost scos ulterior.

23.40. Fostul președinte republican George W. Bush și soția sa nu au votat pentru Donald Trump, relatează New York Times. Cei doi s-au prezentat la urne, însă au lăsat goale căsuțele pentru președinte (și-au exprimat opțiunile doar pentru alegerile locale).

23.05. Donald Trump a declarat că politicile pe care le va aplica Hillary Clinton dacă va ajunge la Casa Albă vor duce la Al Treilea Război Mondial.

22.50. Într-un interviu oferit astăzi, Michelle Obama, Prima Doamnă a SUA, a declarat că înainte de ziua alegerilor au votat foarte mulți hispanici, ceea ce este o veste bună pentru Hillary Clinton, relatează CNN (în unele state din SUA cetățenii pot vota anticipat, adică înainte de ziua propriu-zisă a alegerilor electorale).

21.52. Eric Trump, fiul lui Donald Trump, a votat și a încălcat legea. Entuziasmat că are ocazia să îl voteze pe tatăl său pentru funcția de președinte al SUA, Eric Trump și-a fotografiat buletinul de vot și l-a publicat apoi pe o rețea de socializare.

„Este o onoare incredibilă să votez pentru tatăl meu. Va face o treabă grozavă pentru America”, a mai spus el.

Însă legea din statul New York interzice publicarea unor imagini cu buletinul de vot. Amenda este de 1.000 de dolari, însă avocații contactați de NY Post sunt de părere că este puțin probabil ca Eric Trump să fie amendat pentru gestul său.

Ulterior, Eric Trump a șters postarea.

alegeri sua 2016
Foto: Twitter.com

21.32. Trump a vorbit din nou despre posibilitatea fraudei electorale la postul de televiziune Fox News. Candidatul republican a mai declarat că sistemul este „aranjat”.

„O să vedem cum evoluează lucrurile pe parcursul zilei”, a continuat el.

21.13. Senatorul Bernie Sanders, fostul contracandidat al lui Hillary Clinton pentru obținerea nominalizării din partea Partidului Democrat, a anunțat pe Twitter că speră ca Hillary să câștige alegerile: „Sper că astăzi vom obține o victorie zdrobitoare în fața lui Donald Trump”.

„Nu votați pur și simplu. Convingeți-vă prietenii să voteze. Miza este viitorul planetei”, a mai spus el.

20.42. Susținătorii lui Hillary Clinton distribuie pe Twitter o fotografie făcută la intersecția a două străzi din Brooklyn, New York: una se numește Strada Clinton, iar cealaltă Strada Președintelui.

Oamenii fac poze în locul respectiv și se încurajează reciproc.

20. 37. Organizatorii campaniei lui Donald Trump au anunțat că îl vor da în judecată pe un funcționar din statul Nevada deoarece acesta a ținut secția de votare cu două ore în plus față de program (întâmplarea nu a avut loc astăzi, ci într-o zi în care americanii din Nevada au votat anticipat; în unele state din SUA cetățenii pot vota anticipat, adică înainte de ziua propriu-zisă a alegerilor electorale).

În schimb, un purtător de cuvânt al autorităților din Nevada a declarat că doar persoanelor care erau deja la coadă în momentul închiderii urnelor li s-a permis să rămână și să voteze, relatează BBC.

19.50. Chelsea Clinton, fiica lui Hillary Clinton, a anunțat pe o rețea de socializare că a fost mândră să voteze pentru mama ei.

„Am fost onorată să te votez astăzi, mamă. Ca întotdeauna, sunt extrem de mândră de tine”, a scris Chelsea Clinton pe Twitter.

19.28. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că o victorie a lui Hillary Clinton ar fi un mare pas înainte spre un echilibru între bărbați și femei în rândul liderilor mondiali, notează AP.

Merkel a făcut această declarație având-o alături pe Erna Solberg, a doua femeie din istoria Norvegiei care a ajuns premier al acestei țări.

Solberg a spus că multe tinere din întreaga lume pot fi inspirate de o victorie a lui Clinton: „Ar fi o sursă de inspirație pentru ele să vadă că politica nu este ceva ce le aparține numai bărbaților”.

19.06. Actualul președinte Barack Obama a făcut pe Twitter un apel către americani, îndemându-i să iasă din case și să voteze.

„Mergeți să votați – și asigurați-vă că prietenii voștri, familia voastră și toți cunoscuții voștri au votat și ei”, a scris Obama pe rețeaua de socializare.

18.53. Proteste topless împotriva candidatului republican. Cu scurt timp înainte ca Donald Trump să intre în secția de votare, două protestatare topless au fost scoase din clădire. „Ieși din secția de votare, Trump”, a strigat una dintre ele.

18.22. „Văd atât de multe speranțe și atât de multe visuri care nu s-au împlinit, dar care ar fi putut să se împlinească dacă ar fi existat un guvern bun. Iar oamenii suferă atât de mult”, a declarat Donald Trump astăzi la postul de televiziune Fox News.

18.13. Donald Trump a votat în Manhattan, New York City. El a fost însoțit de soția sa, Melania, și de fiica sa Ivanka.

„Este o mare onoare pentru mine. Faceți America puternică din nou. Despre asta este vorba”, a declarat el după ce a votat.

16.50. Cea mai recentă proiecție a rezultatelor alegerilor îi dă câștig de cauză candidatei Hillary Clinton.

Site-ul de analiză statistică fivethirtyeight.com, care în 2012 a prezis rezultatele alegerilor în toate cele 50 de state, a anunțat că, potrivit celei mai recente estimări, Hillary Clinton are 71,6% șanse de a câștiga alegerile.

15.30. După ce a votat, Hillary Clinton a strâns mâinile mai multor susținători.

„Sunt atât de fericită. Sunt toți prietenii și vecinii mei aici. Sunt incredibil de fericită”, a mai spus Clinton, care a venit însoțită de soțul său, fostul președinte Bill Clinton.

Ora 15.06. Democrata Hillary Clinton a votat într-o secție din Chappaqua, statul New York. Zeci de oameni au profitat de moment pentru a-și face fotografii și selfie-uri alături de fosta prima doamnă a Statelor Unite, care ar putea deveni prima femeie președinte a SUA din istorie.

Ora 14.36. Eric Trump, fiul candidatului Donal Trump, a anunțat pe Twitter că a votat pentru tatăl său.

„E o onoare incredibilă să votez pentru tatăl meu! Va face o treabă excelentă în SUA”, a scris el pe rețeaua de socializare.

Ora 13.00. Secțiile de votare de pe Coasta de Est a SUA s-au deschis la ora 6.00 dimineața (13.00 ora României). Totuși, potrivit unei tradiții respectate în SUA, locuitorii din 3 sate din New Hampshire au fost primii care au votat în ziua alegerilor, la scurt timp după miezul nopții.

Potrivit unui sondaj realizat de BBC, Hillary Clinton are 4 procente avans în fața lui Donald Trump (48% față de 44%).

Alegeri SUA 2016. Cum funcționează sistemul electoral american

Cetățenii americani din toate cele 50 de state și din Washington DC vor vota astăzi, însă nu doar votul popular este cel care contează. Sistemul electoral american este complex și, pentru ca un candidat să câștige alegerile, trebuie ca el să obțină 270 de voturi din cele 538 din colegiul electoral.

În sistemul electoral american, acel candidat care câștigă cele mai multe voturi într-un anumit stat devine candidatul pe care statul respectiv îl susține pentru a fi președinte. Însă statele nu sunt egale: California, de exemplu, are o populație de 10 ori mai mare decât Connecticut și, prin urmare, are 55 de voturi, față de 7 cât are Connecticut. Iar Alaska are numai 3 voturi.

Prin urmare, fiecare stat are un anumit număr de electori, în funcție de rezultatele celui mai nou recensământ.

Alegeri SUA 2016. Când se află rezultatele

În aproape toate statele, cu excepția statelor Nebraska și Maine, câștigătorul ia totul. Astfel, candidatul care va obține cel mai mare număr de electori în New York va primi toate cele 29 de voturi aferente acestui stat, potrivit BBC.

Din acest motiv este foarte important pentru candidați ca ei să câștige anumite bătălii-cheie, în statele în care lupta este foarte strânsă.

Sondaj online: pe cine ați alege în funcția de președinte al Statelor Unite?

Numărarea tuturor voturilor poate dura chiar și câteva zile, însă exit poll-ul de la finalul alegerilor va sugera un câștigător. La 6 dimineața ora României se vor închide și secțiile de vot pe Coasta de Vest a SUA și, din experiența alegerilor anterioare, la acea oră va fi cunoscut numele câștigătorului.

Potrivit washingtonpost.com, peste 41 de americani au votat deja înainte de ziua alegerilor, prin sistemul de vot anticipat. 218 milioane de americani au drept de vot și ar fi putut să voteze în alegerile de astăzi, însă numai 145 de milioane s-au înscris pe listele de votanți.

Ce candidat stă mai bine în sondaje

voturi colegii electorale SUA alegeri sua 2016
Harta colegiilor electorale din SUA (fiecare stat are un număr de voturi în funcție de populație). Foto: Gage (Wikimedia Commons)

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.