De azi începe vaccinarea în 90% din centrele din țară. Câți români ar putea fi vaccinați zilnic

valeriu gheorghiță coordonator vaccinare
Sursa: Captură Digi24

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat că începând de astăzi, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare anti-coronavirus va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre.

„Eu cred că (…) vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie mare parte din personalul medico-social (…) Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie ar trebui să avem cel puţin 20 de mii de persoane vaccinate pe zi”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul a spus că se creează astfel posibilitatea ca din a doua jumătate a lunii ianuarie să înceapă vaccinarea pentru a doua etapă din strategia de imunizare, destinată personalului din căminele rezidențiale din centrele medico-sociale.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că este prevăzut ca din a doua etapă să fie accelerat ritmul vaccinărilor și va depinde și de cantitatea de dozare care vor fi disponibile. Dacă vor fi suficiente doze, medicul a spus că în centrele organizate s-ar putea vaccina până la 140.000 de persoane în fiecare zi.

„Trebuie să ţinem cont pe de-o parte de disponibilitatea vaccinurilor. Se poate accelera, pentru că în etapa a doua sunt prevăzute circa 900 de centre de vaccinare. Ori aceste 900 de centre de vaccinare sunt special destinate pentru etapa a doua şi ulterior, bineînţeles, pentru etapa a treia, dar mare parte din centrele în momentul de faţă înfiinţate în unităţile medicale vor rămâne mai departe active şi vor deservi personalul cu boli cronice, persoanele vulnerabile în imediat ce urmează etapa a doua.

Deci, din acest punct de vedere, ritmul de vaccinare ar trebui să fie unul satisfăcător. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puţin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract”, a mai specificat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.