Cum se face asocierea vinului cu mâncarea

FOTO: PhotoMIX-Company/Pixabay.com
FOTO: PhotoMIX-Company/Pixabay.com

Consumul de vin cu moderație poate aduce numeroase beneficii pentru organism. În cantități mai mici, vinul conține potasiu, care ajută la reglarea ritmului cardiac, dar și transformă zahărul din sânge în glicogen. 

De asemenea mai conține și colina, un nutrient care ajută la menținerea sănătății generale, precum și fosfor, fluor sau melatonină. Și să nu uităm de resveratrol, un protector eficient împotriva Alzheimerului sau a demenței și care are și proprietății antiinflamatorii. 

Important de știut că mâncare și vinul trebuie să se completeze, dacă îl servești la masă. Există câteva principii pe care trebuie să le respecți, însă lucrurile se pot schimba și în funcție de gusturile tale. 

De exemplu, dacă mănânci ceva gras sau dulce, e indicat să ai un vin pe masă mai acid. Potrivit specialiștilor, la o mâncare grasă e indicat un vin cu un nivel de alcool ridicat sau cu o aciditate mai mare. 

Cei care se întreabă cum asociezi vinul cu tipurile de carne trebuie să știe câteva lucruri de bază. De exemplu, carnea de porc, de vită sau de miel se asociază cu un vin roșu, sec. E valabil și în cazul preparatelor din vânat. 

Lucrurile se schimbă cazul cărnii de pui și a peștelui, care merg cu vinuri albe seci sau demiseci. În schimb, carnea de curcan merge atât cu un vin alb sec, cât și cu un vin rosu.

În cazul peștelui, vinul alb sec merge și cu preparatele afumate, dar și cu saramura de pește. Însă, puteți îndrăzni și o asociere cu un vin rose sec sau demisec.  

Brânzeturile merg de obicei cu vinuri albe seci sau dulce, însă cele maturate și mai tari merg și cu cel roșu. Cu vin alb sec merg și preparate precum pilaful și ciulamaua, varza cu afumătură, pastele cu sos alb sau preparate din fructe de mare. Cu vinul roșu se asociază tocănițe, iahnia de fasole, sarmalele, pizza sau pastele cu sos roșu.