CNN îşi suspendă difuzarea în Rusia

CNN rusia
Vladimir Putin dorește un control tot mai puternic asupra presei. Foto: Itar Tass kremlin.ru via Wikimedia Commons

Postul american de televiziune CNN a anunţat ieri că îşi suspendă difuzarea în Rusia, în urma unor „schimbări recente în legislaţia rusă privind mass-media” care au ca scop să consolideze controlul asupra presei independente.

Compania-mamă a CNN, Turner International, nu a oferit vreun calendar în comunicat, însă potrivit agenţiei ruse Tass, difuzarea urmează să fie întreruptă de la 31 decembrie, relatează mediafax.ro.

„Turner International analizează opţiunile distribuţiei CNN în Rusia, în lumina schimbărilor recente din legislaţia rusă privind mass-media”, anunţă grupul într-un comunicat. „Punem capăt relaţiilor noastre de distribuţie actuale în timpul acestui proces”, adaugă grupul.

„Sperăm să putem reveni pe această piaţă şi-i vom informa pe partenerii noştri cu privire la orice evoluţie în legătură cu reluarea acestor servicii”, a anunţat Turner International, proprietatea Time Warner.

Măsura intervine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin supraveghează tot mai mult presa independentă, în special în privința modului în care această parte a mass-media relatează despre criza din Ucraina.

Noua lege limitează la 20% partea de capital pe care o entitate străină o poate deţine într-o companie media în Rusia, ceea ce ameninţă cea mai mare parte a organismelor independente din ţară.

În comunicatul televiziunii americane se mai precizează că biroul CNN de la Moscova „nu este afectat” de această decizie. Jurnaliștii CNN din Moscova vor relata în continuare despre evenimentele petrecute în Rusia, însă postul de televiziune nu va mai putea fi urmărit în această țară.

Cele mai importante organizaţii de presă din Rusia sunt publice sau controlate de către aliaţi ai lui Putin.