Cea mai căutată ocupație din România

Locuri de muncă Foto: Ovidiu Micsik (Habitat for Humanity România Facebook)
Locuri de muncă Foto: Ovidiu Micsik (Habitat for Humanity România Facebook)

România suferă la capitolul muncitori calificați, mulți dintre ei luând deja calea Diasporei, astfel că multe posturi libere se ocupă aproape imediat.

Cea mai căutată ocupație a momentului în România este cea de șofer, dar și bonele și menajerele își găsesc foarte rapid un loc de muncă, susține platforma online de anunțuri OLX.

Posturile care se ocupă cel mai rapid, cu o medie de 12 zile, sunt cele de bone și menajere, fiind urmate de casieri – lucrători comerciali (15 zile), evenimente şi divertisment (16 zile) şi personal administrativ – secretariat (17 zile).

Cele mai multe anunțuri sunt cele care caută șoferi, iar potrivit OLX durata medie a ocupării unui post este de 21 de zile.

În prima jumătate a anului curent, pe locul doi în topul celor mai populare categorii de locuri de muncă scoase la concurs de către angajatori s-a aflat categoria „ingineri-meseriaşi-constructori”. Aceasta este urmată de „munca în străinătate” şi „personal hotelier – restaurant”, iar în continuarea topului sunt anunțurile de angajare pentru „bone-menajere” şi „casieri-lucrători comerciali”.

Specialiștii IT sunt cei mai greu de angajat

Cel mai greu de găsit sunt candidații pentru locurile de muncă în domeniul ”IT și telecomunicații”, unde timpul mediu de închidere al unui anunţ ajunge la 52 de zile.

De asemenea, potrivit sondajului realizat de OLX, mai mult de o treime dintre românii care muncesc consideră salariul drept principala motivație pentru a schimba job-ul.

Cel mai important beneficiu pe care îl caută muncitorii români nu este, însă, legat de remunerație, ci de programul de lucru flexibil.

Platforma online de anunţuri generaliste oferă anunțuri de angajare de la peste 25.000 de companii.