Cea mai bună universitate din România. TOP 30 cele mai performante

studenti universitate cele mai bune universități din românia
Foto: Eduard STOICA via Wikimedia Commons

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ocupă locul întâi într-un clasament din 2019 al celor mai bune universități din România.

Ea este urmată de Universitatea din București, iar podiumul este completat de Universitatea Politehnică din București.

Pe locul 4 se clasează Universitatea de Vest din Timișoara, în vreme ce locul 5 este ocupat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Acest clasament al universităților din România este un metaranking realizat de specialiști și cadre didactice de la diferite universități din țară.

Concret, metarankingul ia în calcul pozițiile ocupate de universitățile românești în mai multe topuri internaționale și combină datele pentru a obține un singur clasament al universităților din România.

„În lume există mai multe clasamente sau clasificări ale universităților. Pentru a avea o imagine comprehensivă a performanței academice a universităților românești aceste demersuri trebuie integrate într-un metaranking, după modelul meta-analizelor, care combină datele științifice de la mai multe studii pentru a extrage concluzii mai robuste”, explică autorii raportului „Metarankingul Universitar-2019 Clasamentul Universităților din România”.

Potrivit autorilor, în anul 2019 în România există 54 de universități publice (incluzându-le pe cele militare) și aproximativ 37 de universități private acreditate instituțional: „Scopul Metarankingului Universitar-2019 este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”.

Iată cum arată clasamentul universităților din România:

cea mai bună universitate din românia
Sursa: Metarankingul Universitar-2019
Clasamentul Universităților din România

Scorul total al universităților românești incluse în metaranking este de 139 de puncte. Universitățile românești care nu apar în tabel nu sunt incluse în niciunul din cele nouă (9) rankinguri internaționale ale universităților incluse în Metarankingul Universitar-2019.

Concluzia autorilor este că 30 de universități românești sunt vizibile internațional, toate publice (din cele 54 publice). În Metarankingul Universitar-2018 erau vizibile 26 de universități (toate publice), în Metarankingul Universitar-2017 erau vizibile 23 de universități (toate publice), iar în Metarankingul Universitar-2016 erau vizibile 20 de universități (toate publice). Scorul total al universităților românești în metarankingul din 2016 a fost de 78, în cel din 2017 de 90, în cel din 2018 de 99, iar în cel din 2019 de 139.

„Așadar, putem remarca un progres lent, global al vizibilității și impactului universităților românești în aria academică internațională, începând cu 2016”, notează autorii.