Ce spune ministrul Sănătății despre redeschiderea școlilor din toamnă

Foto: scoala4moreni.ro

Decizia cu privire la redeschiderea școlilor din septembrie va fi luată în luna august, în funcție de cum va evolua pandemia de coronavirus, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Ministrul a mai spus că în se vor face evaluări pentru fiecare etapă, iar în funcție de rezultatele acestora, autoritățile vor ști ce măsuri trebuie să ia în septembrie, atunci când ar trebui să înceapă anul școlar.

Cel mai probabil, o decizie va fi anunțată spre sfârșitul lunii august. Nelu Tătaru a mai precizat că există un grup de lucru la Ministerul Educaţiei, sub conducerea vicepremierului Raluca Turcan, care va pregăti măsuri pentru gestionarea începutului anului şcolar.

„Eu am spus încă de la început: ne vom gestiona perioada de vară, vom evalua fiecare etapă, iar în apropierea lunii septembrie vom vedea și cum prognozăm o următoare perioadă, inclusiv începutul anului şcolar. De o săptămână și jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan, este o comisie mixtă cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educaţiei, anumite direcții, care pregătesc reînceperea anului școlar. Avem scenarii de la cele mai sumbre, până la cele adaptate”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.
Întrebat care ar fi recomandarea sa în acest moment, Nelu Tătaru a spus că sfatul lui ar fi unul precaut.
„În acest moment, pentru toată lumea, înseamnă să ne revenim, să respectăm… Nu mă gândesc (la începerea școlilor – n.r.), noi adaptăm evoluția. La apropierea începutului anului școlar, să spunem sfârșitul lunii august, o să spunem ce putem să facem în 15 septembrie sau cum suntem.
Pregătim acest moment, cu tot ce înseamnă măsuri. Sfatul ar fi cel precaut. Noi acum avem de gestionat o a doua cocoașă a acestui primului moment pandemic. Ne-am bucurat un pic cam devreme, am trecut-o în alt registru un pic cam devreme”, a explicat Nelu Tătaru.
El a avertizat că în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor comunitare de COVID-19, ar putea fi amânate alte m[suri de relaxare așteptate, cum ar fi redeschiderea restaurantelor, a piscinelor, a teatrelor, cinematografelor, stadioanelor pentru public.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.