Ce sancțiune a primit asistenta care a greșit transfuzia de sânge a pacientei bolnave de cancer

Asistenta de la Spitalul CF2 din București, care a greșit transfuzia de sânge a unei paciente care suferea de cancer, a fost amendată cu 700 de lei de inspectorii sanitari, relatează Digi24.ro.

„Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bucureşti au decis sancţionarea unei asistente de la Spitalul CF2 cu suma de 700 de lei. În acelaşi timp, DSP Bucureşti sesizează Colegiul Medicilor pentru continuarea investigaţiilor conform atribuţiilor legale ale acestuia, inclusiv pentru a răspunde la întrebarea dacă vina pentru incidentul transfuzional este de atribuit şi unui medic sau nu”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Suma de 700 de lei este sancțiunea maximă care poate fi aplicată și reprezintă 60% din salariul de bază.

Documentele puse la dispoziția inspectorilor sanitari din cadrul DSP București atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv și etichetată cu numele pacientei de 39 de ani, care are grupa de sânge 0 I pozitiv, a informat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Femeia de 39 de ani a fost operată marţi de cancer de col uterin în faza incipientă. Deoarece pacienta a sângerat în timpul intervenţiei, acesteia i s-a făcut o transfuzie cu AB4 pozitiv, deși grupa acesteia de sânge este 0 I pozitiv.

La aproximativ o oră și jumătate după intervenția chirurgicală s-au instalat primele semne de șoc hemoragic. Pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare și a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii.

Spitalul CF2, amendat cu 30.000 de lei

Pacienta era conștientă la acel moment și a indicat ea însăși faptul că are grupa sangvină 0 I pozitiv. Atunci a fost realizată eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetată indicând ulterior grupa corectă. Echipa de chirurgi și ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei.

Inspectorii sanitari au mai descoperit faptul că unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu era autorizată conform normelor legale în vigoare. De asemenea, nu există o procedură de testare a grupei sangvine la patul pacientului, respectiv în sala de operații, iar registrele și evidențele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei.

În spitalul CF2 sunt încă în curs ancheta internă şi controlul demarat de Ministerul Transporturilor, care este administratorul unităţii medicale. Și Parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 1 a deschis o anchetă în acest caz.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prinși pe cameră. Războiul unei șoferițe cu un biciclist / VIDEO
Student român de 20 de ani, angajat la Microsoft: „Au cele mai bune metode să te cumpere”
Povestea tânărului care face turul României pe jos

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.