Brexit-ul a fost amânat până de Halloween. Reacția lui Trump

FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com
FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

Uniunea Europeană a stabilit împreună cu Marea Britanie un nou termen pentru Brexit. Este vorba despre data de 31 octombrie. Președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker, au declarat că până la această dată, Marea Britanie poate să decidă ce vrea să facă.

Una dintre variante ar fi ca Parlamentul de la Londra să aprobe acordul deja negociat, însă are inclusiv posibilitatea de a renunța la invocarea Articolului 50 și să rămână în UE.

„Sunt şase luni în plus pentru Marea Britanie. În acest timp, cursul acţiunii va fi în întregime în mâinile Marii Britanii. Până la finalul acestei perioade va avea şi posibilitatea să revoce Articolul 50 şi să anuleze astfel Brexitul. Este timp suficient pentru a găsi cea mai bună soluţie posibilă. Vă rog să nu irosiţi timpul acordat!”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Jean-Claude Juncker a declarat că în iunie va avea loc o evaluare a situației și se va pregăti o întâlnirea pentru luna octombrie.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, spune că speră să se adopte acordul cât mai repede în parlamentul Regatului Unit. „Continui să cred că trebuie să părăsim UE cu un acord, cât mai curând posibil. Dacă vom reuşi să adoptăm acordul în primele trei săptămâni ale lunii mai, nu va trebui să participăm la alegerile europene şi vom părăsi oficial UE sâmbătă, 1 iunie”, a declarat Theresa May.

Dezbaterile dintre premierul britanic și liderii UE au fost destul de tensionate. Președintele francez Emmanuel Macron s-a opus unei amânări de lungă durată a Brexit-ului, în timp ce majoritatea șefilor de stat și de guvern, printre care și cancelarul Angela Merkel, au fost de acord.

După aceste negocieri, o reacție a venit și de la președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, pe Twitter: „Păcat că Uniunea Europeană este atât de dură față de Regatul Unit și față de Brexit”.

Trump și-a îndreptat atenția apoi asupra disputei comerciale dintre SUA și UE afirmând că blocul comunitar este „un partener comercial brutal” cu țara sa, însă această situație „se va schimba”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.