Au început primele lucrări la Autostrada Sibiu – Pitești | FOTO

autostrada sibiu pitești
Foto: Asociația Pro Infrastructura / Facebook

Asociația Pro Infrastructură a publicat fotografii cu primele lucrări care au început să se facă la Autostrada A1 Sibiu-Pitești.

În poze pot fi văzuți mai mulți țăruși topografici în zona nodului rutier Sibiu, semn că perioada de proiectare este în desfășurare, au anunțat pe Facebook reprezentanții Asociației.

„Nu sunt spectaculoase, dar fotografiile atașate demonstrează că Autostrada A1 Sibiu-Pitești a început… pe hârtie deocamdată! Nu vă speriați. Vorbim doar despre 13,17 km între Sibiu și Boița. Contractul a fost semnat în 14.04.2019 cu austriecii de la Porr pe suma de aproape 613 milioane lei fără TVA”, spun cei de la Asociația Pro Infrastructură.

Potrivit Asociației, proiectul tehnic trebuie predat în 12 luni, dar antreprenorul este capabil să îl livreze mai repede: „Sperăm să vedem și utilaje la lucru spre sfârșitul acestui an: organizare de șantier, decopertări, depozite materiale, poate piloți forați la structurile majore. Termenul de execuție este de 3 ani. Solicităm responsabililor din guvern să adopte cu celeritate HG-ul de exproprieri (care se află pe circuitul interministerial din 11 iunie), pas birocratic esențial în demararea la timp a lucrărilor în teren”.

autostrada sibiu pitești
Foto: Asociația Pro Infrastructura / Facebook
autostrada sibiu pitești
Foto: Asociația Pro Infrastructura / Facebook
autostrada sibiu pitești
Foto: Asociația Pro Infrastructura / Facebook

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul de proiectare şi execuţie a unui tronson de 13,17 km din Autostrada Sibiu – Piteşti. Segmentul urmează să fie realizat de compania austriacă Porr Construct. Contractul are o valoare de aproape 613 milioane lei fără TVA, şi urmează a fi derulat pe o perioadă de 4 ani (un an pentru proiectare și 3 ani pentru execuţie).

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în 5 loturi:

Sibiu – Boiţa (13,17 km)
Boiţa – Cornetu (34,33 km)
Cornetu – Tigveni (35,30 km)
Tigveni – Curtea de Argeş (9,86 km )
Curtea de Argeş – Piteşti (30,35 km)

Autostrada va avea 8 noduri rutiere şi 9 tuneluri. Costul total al acesteia este estimat la 7,5 miliarde de lei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.