Alți doi torționari comuniști descoperiți. Sunt în viață, responsabili de moartea a 200 de deținuți

Alexandru Vișinescu FOTO: adevarul.ro
Alexandru Vișinescu FOTO: adevarul.ro

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) a făcut publice, astăzi, alte două nume de torționari. Este vorba despre un fost comandant de penitenciar şi de un fost locțiitor, responsabili de decesul a peste 200 de deţinuţi politic.

Istoricii de la IICCMER au anunțat că odată cu publicarea numelor celor doi torționari vor înainte pe lângă Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ) o sesizare penală pentru ca cei doi să fie cercetați pentru crime împotriva umanității.

Este vorba despre Gheorghe Boștină, vinovat de cel puțin 100 de decese, pe care IICCMER îl acuză de infracțiuni împotriva umanității, și Marian Petrescu, vinovat și el de cel puțin 104 de decese, de asemenea acuzat de crime împotriva umanității. Potrivit datelor de la Evidența Populației, cei doi sunt încă în viață.

Pe rolul instanței se află dosarul lui Ion Ficior, comandantul de la Periprava, condamnat în primă instanță la 20 de ani de închisoare. De asemenea, comandantul penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității.

IICCMER a ajuns, în urma mai multe anchete, că Alexandru Vișinescu se face vinovat de moartea a 12 deținuți politici, în cei șapte ani în care a condus pentenciarul de la Râmnicul Sărat, între 1956 și 1963.

„A săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic. (…)

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”, se arată în referatul procurorilor.

În penitenciarul de la Râmnicu Sărat se aflau șefi ai Partidului Național Țărănescu și ai Partidului Național Liberal, „dușmani” ai regimului comunist. Procurorii spun că decesul deținuților survenea „în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic”.

giphy

 

giphy (1)