A-i spune unui bărbat că e chel reprezintă „hărțuire sexuală”, a decis un tribunal

bărbat chel
Foto: Russell_Clark / pixabay.com

A-i spune unui bărbat că e chel reprezintă „hărțuire sexuală”, a decis un tribunal din Marea Britanie. Instanța a mai sugerat că astfel de comentarii referitoare la chelia unui bărbat sunt echivalente cu remarcele referitoare la dimensiunea sânilor unei femei, relatează „The Guardian”.

Pierderea părului este mult mai întâlnită în cazul bărbaților decât la femei, așadar a folosi cuvântul „chel” pentru a descrie pe cineva reprezintă o formă de discriminare, au apreciat cei 3 judecători care au dat verdictul.

Tony Finn a lucrat ca electrician pentru compania British Bung pentru aproape 24 de ani. După ce a fost concediat în mai 2021, el a dat compania în judecată susținând, printre altele, că a fost victima hărțuirii sexuale în timpul unui incident cu șeful fabricii, Jamie King.

Finn a susținut că în timpul unui conflict din iulie 2019, King l-a numit „ticălos chel”.

Judecătorii au avut de stabilit dacă remarca referitoare la chelia lui Finn a fost o insultă sau o formă de hărțuire.

Ei au apreciat că există o legătură între cuvântul „chel” și o caracteristică a sexului masculin. „Avocatul companiei a susținut în mod corect că și femeile chelesc. Totuși, pierderea părului este mult mai întâlnită la bărbați decât la femei. Considerăm că este inerent legată de sex”, au spus judecătorii, potrivit „The Guardian”.

Pentru a-și susține punctul de vedere, instanța a dat ca exemplu un caz în care un bărbat a fost găsit vinovat că a hărțuit sexual o femeie făcând aprecieri la mărimea sânilor ei. „Este mult mai probabil ca persoana căreia i se adresează un astfel de comentariu să fie o femeie”, au arătat judecătorii.

Despăgubirea pe care Finn o va primi de la firmă urmează să fie stabilită ulterior.

Foto: Russell_Clark / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.