9 utilizări practice ale serului fiziologic

Serul fiziologic, denumit și soluție izotonică de clorură de sodiu, este de fapt o soluție de apă cu sare, cu o concentrație foarte atent determinată. Este unul dintre acele produse simple care se găsesc în orice cabinet medical și în orice farmacie și care nu ar trebui să îți lipsească din casă, având în vedere numeroasele sale utilizări practice. 

  1. Hidratare și refacerea electroliților 

Evident, în cazuri de deshidratare severă serul fiziologic este folosit pe cale intravenoasă pentru stabilizarea pacientului. Dar dacă suferi de o deshidratare ușoară ca urmare a unei gastroenterite necomplicate sau a temperaturilor crescute și nu ai la îndemână soluții orale de rehidratare, niște ser fiziologic s-ar putea dovedi mai eficient decât apa simplă. 

  1. Îmbunătățirea igienei dentare 

Serul fiziologic poate fi un bun aliat în menținerea sănătății orale. Clătirea frecventă a gurii cu ser fiziologic poate contribui la eliminarea bacteriilor sau a resturilor alimentare din cavitatea bucală, reducând riscul de inflamații gingivale și probleme dentare. Utilizarea serului fiziologic nu înlocuiește sub nici o formă igiena dentară regulată prin periaj dentar, folosirea aței dentare sau a irigatorului bucal, dar o poate completa. 

  1. Îngrijirea pielii iritate 

Pielea iritată, fie că este vorba despre arsuri solare sau despre iritații minore, poate fi rehidratată și calmată prin aplicarea de comprese cu ser fiziologic sau prin pulverizarea acestuia. Proprietățile sale antiinflamatorii ajută la calmarea roșeții și la accelerarea procesului de vindecare ca urmare a rehidratării locale blânde. În plus, aplicarea serului fiziologic poate oferi o senzație de răcoare plăcută pe pielea arsă sau iritată. 

  1. Curățarea nasului la sugari 

Utilizarea serului fiziologic pentru curățarea nasului la sugari este o practică frecventă, care merită menționată. Cu ajutorul unui aspirator nazal, părinții pot aspira apoi mucusul și secrețiile nazale, ajutând la menținerea căilor respiratorii curate și contribuind la prevenirea infecțiilor respiratorii și a congestiei nazale. 

  1. Tratarea infecțiilor oculare minore 

Serul fiziologic poate fi folosit pentru spălarea ochilor în cazul unor infecții oculare minore sau al iritațiilor locale. Clătirea ochilor cu ser fiziologic ajută la diluarea secrețiilor și la îndepărtarea bacteriilor, contribuind la reducerea senzației de disconfort și la accelerarea vindecării. În cazul persistenței simptomelor, se va consulta obligatoriu un specialist. 

  1. Hidratarea și îngrijirea părului 

Adăugarea serului fiziologic la rutina de îngrijire a părului poate aduce multiple beneficii, atât pe scalpul sănătos cât și pe cel iritat. Datorită compoziției simple și perfect echilibrate, serul fiziologic poate ajuta la menținerea echilibrului hidric al părului și la prevenirea uscării excesive. Clătirea părului cu ser fiziologic favorizează calmarea scalpului, oferă strălucire și este o opțiune naturală, sigură și fără contraindicații pentru îngrijirea părului. 

  1. Aliat în lupta cu alergiile sezoniere

Pentru persoanele care suferă de alergii sezoniere și se luptă cu rinite și conjunctivite alergice, serul fiziologic poate fi un aliat foarte eficient. Lavajul nazal cu ser fiziologic ajută la eliminarea mai rapidă a alergenilor și a particulelor iritante, ceea ce contribuie la reducerea simptomelor și o ameliorare a calității vieții. 

  1. Adjuvant în tratamentul infecțiilor căilor respiratorii superioare 

Serul fiziologic poate fi folosit cu succes pentru evacuarea mai rapidă a secrețiilor nazale și pentru controlul congestiei nazale, el hidratând mucoasa. Gargara cu ser fiziologic este utilă în cazul gâtului iritat sau al faringitelor minore, când combate uscăciunea locală și contribuie la reducerea numărului de agenți patogeni. 

  1. Curățarea urechilor 

Cu siguranță medicul ORL și medicul de familie ți-au spus să nu folosești bețișoarele de urechi în conductul auditiv pentru că nu vei face decât să împingi cerumenul mai aproape de timpan. În schimb, serul fiziologic călduț poate facilita eliminarea dopurilor de ceară, prin fluidizarea și dezlipirea lor de pe piele. Astfel, vei beneficia de o igienă auditivă adecvată și vei respecta și indicațiile medicului! 

Serul fiziologic, cu proprietățile sale, are o gamă variată de utilizări practice. Evident, este de dorit să discuți cu medicul despre acestea înainte să le pui în practică, pentru a evita erorile sau eventuale probleme. 

Sursa foto: Shutterstock