Magazin românesc din Marea Britanie, incendiat. Proprietara: „Eram îngrozită, tremuram”

magazin românesc incendiat
Un magazinul românesc din Norwick a fost incendiat. Foto: crowdfunding.justgiving.com

Un magazin românesc din Norwick, Marea Britanie, a fost incendiat de persoane rămase neidentificate în noaptea de 8 iulie.

Poliția investighează acum cazul și încearcă să îi găsească pe cei care au dat foc magazinului care vindea produse alimentare românești, informează publicația britanică metro.co.uk.

Ministerul Afacerilor Externe din România are în atenție acest caz, apreciind că poate fi vorba de un atac motivat de discriminare.

Mai întâi, atacatorii au aruncat o cărămidă prin geamul „The Village Shop” („Magazinul sătesc”), iar apoi un foc a izbucnit înăuntru.

Reprezentanții poliției au declarat că motivul declanșării incendiului este neclar, însă că ar putea fi vorba de un atac motivat de ură etnică.

„Eram îngrozită, tremuram de frică. Știm că cineva a făcut acest lucru intenționat, dar în trecut nu am avut nicio problemă”, a declarat Maria, proprietara magazinului, citată de metro.co.uk.

Întrebată dacă e de părere că atacul are legătură cu referendumul de ieșire din UE, proprietara a spus că este posibil: „Da, toată lumea crede că are legătură cu votul”.

După incendiu a fost lansată o campanie online de strângere de fonduri pentru a-i ajuta pe proprietari, iar oamenii au donat deja peste 28.000 de lire sterline pentru români.

Reduceri eMAG. TOP 5 frigidere sub 1.000 de lei

Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat într-un comunicat de presă că „are în atenţie acest incident izolat, care ar putea fi considerat ca având caracter discriminatoriu”.

Autoritățile române „condamnă orice formă de manifestare extremistă sau discriminatorie la adresa cetățenilor români. (…) În acest sens, prin intermediul Ambasadei României la Londra, MAE a solicitat autorităţilor britanice să clarifice această situaţie şi să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa cetăţenilor români din Marea Britanie”.

MAE îi îndeamnă pe românii care au cunoștință de astfel de incidente să informeze atât autorităţile britanice, cât şi Ambasada României la Londra.

„MAE adresează, totodată, mulţumiri comunităţii  de afaceri din Norwich, care  s-a solidarizat şi a fost alături de familia de români afectată de incident”, se mai arată în comunicatul de presă.

Jigniri la adresa străinilor: „Plecați acasă”, „negrotei”, „viermi”

Acesta nu este primul caz de acest fel de după referendumul de ieșire din Marea Britanie. Unei familii orgininare din Polonia i s-a spus să „plece acasă”, iar adăpostul familiei a fost incendiat.

În zilele de după referendumul de ieșire din Uniunea Europeană, pe rețelele de socializare au apărut numeroase relatări despre incidente rasiste sau xenofobe îndreptate împotriva imigranților din Marea Britanie.

Oamenii au relatat că li s-a strigat pe stradă să plece acasă sau li s-au adresat cuvinte jignitoare precum „negrotei” sau „viermi”. Potrivit poliției engleze, infracțiunile motivate de ură etnică au crescut cu 57% după referendumul prin care Marea Britanie a decis să părăsească UE.

Recomandările editorilor GreatNews:

O Mare Britanie înfricoșătoare? Incident rasist șocant, filmat într-un tramvai | VIDEO
Mărturia unei românce din Marea Britanie: „Mi s-a spus să plec. Rupturile sociale sunt șocante”
Ce se întâmplă cu imigranții români din Marea Britanie dacă englezii ies din UE?