3 sfaturi practice pentru a-ți cumpăra mai ieftin un telefon performant

Cum să cumperi mai ieftin un telefon performant (Foto:Shutterstock/Copyright: baranq)
Cum să cumperi mai ieftin un telefon performant (Foto:Shutterstock/Copyright: baranq)

Companiile care produc smartphone-uri sunt într-o competiție constantă pentru a lansa noi telefoane performante, pentru a inova și pentru a acapara piața. Însă și prețurile sunt pe măsură.

Există doi factori principali care intervin în discuție atunci când vrei să îți cumperi un telefon nou: cât de bine răspunde acesta nevoilor tale și bugetul de care dispui. Bineînțeles, este posibil să preferi un anumit model, companie sau sistem de operare. Iar prețurile smartphone-urilor pot varia foarte mult în funcție de toți acești factori. De aceea, iată de ce ar trebui să ții cont, pentru a alege telefonul potrivit pentru tine și să te încadrezi și în buget:

Cum e mai ieftin: cu abonament sau cartelă Pre-pay?

Companiile de telefonie mobilă îți pot oferi prețuri mai mici la smartphone-uri, însă cu condiția să alegi un anumit tip de abonament și să închei un contract pe o perioadă de doi ani, de regulă. Acest lucru înseamnă că, deși pare că vei obține un preț avantajos pentru telefon, vei plăti mai mult lunar. Ori în condițiile în care poți avea minute și mesaje nelimitate și suficienți GB de internet la o cartelă de 7 sau 10 euro, trebuie să îți calculezi cât de mult este în beneficiul tău să îți faci un abonament pe termen lung.

Dacă nu vrei un abonament, poți arunca o privire și pe aceste oferte de telefoane, unde vei găsi smartphone-uri de ultimă generație, unele la prețuri reduse. După cum vezi, există destule modele pentru toate buzunarele, cu iOS sau Android, de dimensiuni și culori diferite. Este greu să nu găsești prin această gamă variată chiar telefonul pe care îl cauți.

Smartphone-ul, o investiție pe termen lung sau scurt?

Al doilea lucru la care ar trebui să te gândești este cât de des obișnuiești să îți schimbi telefonul? Preferi să fii la curent cu noutățile din domeniu și râvnești la cele mai noi modele apărute pe piață sau nu te-ar deranja să deții și o versiune mai „veche” a unuia? Cei pasionați de gadgeturi vor alege prima variantă. Modelele abia apărute pe piață sunt considerabil mai scumpe, dar au o tehnologie mai nouă în spate și este posibil, în unele cazuri, să fie mai durabile ca un model dintr-o generație mai veche.

Însă, dacă vrei un telefon rezistent, care să îți acopere nevoile și să funcționeze un timp îndelungat, astfel încât să nu fii nevoit să îl schimbi după un an sau doi, este bine să te orientezi spre companiile cu tradiție în fabricarea smartphone-urilor și să investești în calitate. Pe termen lung, aceasta se va dovedi o alegere care îți economisește bani, chiar dacă plătești mai mult la început.

Informează-te cu privire la aspectele tehnice

Nu trebuie să fii un expert pentru a înțelege câteva dintre specificațiile tehnice ale unui telefon și să faci comparații între mai multe modele. Poți începe prin a citi review-uri sau a cere sfaturile unui prieten care este pasionat de tehnologie. Așa vei reuși să alegi un telefon potrivit pentru tine, la un preț corect, fără să dai foarte mulți bani pe unul cu funcții pe care nu le folosești.

De exemplu, dacă vrei un smartphone care să facă poze cât mai bune, vei avea nevoie de o cameră performantă, cu mai mulți megapixeli și suficient spațiu pe cardul de memorie. Dacă utilizezi foarte multe aplicații, un telefon cu un procesor mai puternic se va mișca mai rapid și va face față așteptărilor tale.

Dacă iei în calcul toate aceste lucruri atunci când îți alegi un smartphone, nu numai că vei reuși să găsești un model care ți se potrivește și răspunde nevoilor tale, dar te vei încadra și în bugetul stabilit.  

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.