Viață de torționar comunist în România: Pensie de 7.500 de lei și casă în centrul Capitalei

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) a făcut publice, astăzi, alte două nume de torționari. Este vorba despre un fost comandant de penitenciar şi de un fost locțiitor. Cei doi sunt responsabili de decesul a peste 200 de deţinuţi politic.

Istoricii de la IICCMER au anunțat că odată cu publicarea numelor celor doi torționari vor înainte pe lângă Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ) o sesizare penală pentru ca cei doi să fie cercetați pentru crime împotriva umanității.

Unul dintre ei este Gheorghe Boștină, vinovat de moartea cel puțin 100 de oameni, potrivit IICCMER. Potrivit Digi24, Boștină este astăzi general în rezervă și primește lunar o pensie de 7.500 de lei.

A condus închisoarea din Galaţi, dar şi colonia de la Ostrov, iar mărturiile supravețuitorilor descriu regimul diabolic impus de Boștină.

„Erau situaţii când ţi-era sete şi n-aveai de unde să bei, că nu veniseră ăştia cu putinile de apă, şi trebuia să bei apa din lac. Şi erau mormoloci, broaşte, şerpi, tot ce vrei… Dădeai apa aşa la o parte, şi erai bucuros că ai găsit-o… Şi uite, că nu ne-am îmbolnăvit…”, povestește Ovidiu Orceag, condamnat la 15 ani de muncă silnică, deținut la Colonia de muncă Ostrov.

Cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor spune că traseul lui Boștină a fost „într-o continuă ascensiune” până în 1990, când a fost trecut în rezervă din funcţia de şef al Penitenciarelor cu gradul de general maior.

„Dacă vreţi, după ce a păzit deţinuţii în anii 60, păzea ambasadele în anii 70. În 79 domnul Boştină mai urcă puţin şi a ajuns şeful Inspectoratului Judeţean de securitate din Constanţa”, a declarat Hodor.

Istoricii au trimis dosarele la Parchetul General și au solicitat anchetarea lor pentru crime împotriva umanității.

giphy

 

giphy (1)

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.