Trei fizicieni britanici împart Premiul Nobel pentru descoperirea ”formelor stranii ale materiei”

Cei trei laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică 2016
Cei trei laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică 2016

David Thouless, Duncan Haldane și Michael Kostelitz, au fost laureați cu premiul Nobel pentru Fizică, în urma descoperirilor teoretice pe care le-au făcut în domeniul „tranziţiilor de fază topologice şi a fazelor topologice ale materiei”.

Cei trei fizicieni britanici au descoperit comportamente neobișnuite ale materiei solide și au realizat calculele matematice care explică aceste proprietăți „stranii”, a anunțat Academia Regală Suedeză de Științe, care decernează celebrul premiu.

Descoperirea celor trei frizicieni, care vor împărți un premiu de peste 830.000 de euro, va deschide calea unor materiale noi.

Premiul Nobel pentru fizică pe 2016 a fost împărţit astfel: jumătate pentru David J. Thouless şi jumătate pentru F. Duncan M. Haldane şi J. Michael Kosterlitz.

Printre cei mai cunoscuți laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică, decernat pentru prima oară în 1901, sunt Albert Einstein și Marie Curie.

În această săptămână vor fi anunțați și câștigătorii premiilor Nobel pentru Chimie, Pace, Economie și Literatură.

Ieri, japonezul Yoshinori Oshumi a primit Premiul Nobel pentru Medicină, pentru descoperirile sale în domeniul autofagiei.

Un japonez a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină. Descoperirea sa: Autofagia