Un japonez a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină. Descoperirea sa: Autofagia

Premiul Nobel pentru Medicină 2017
Premiul Nobel pentru Medicină 2017

Omul de știință japonez Yoshinori Oshumi a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină pentru ”descoperirile mecanismelor autofagiei”, a anunțat Comitetul Nobel de la Stockholm.

Premiul pentru medicină este primul din seria de distincții Nobel în acest an. În următoarele zece zile vor fi acordate și celelalte premii pentru știință, dar și cele pentru pace și literatură.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Medicină din acest an este japonezul Yoshinori Oshumi, care are 71 de ani. El a studiat în țara sa natală, petrecându-și doar trei ani din carieră în Statele Unite, cu o bursă post-doctorală.

Oshumi și-a început cercetarea în domeniul autofagiei în urmă cu 26 de ani, la Universitatea din Tokyo. Experimentele sale sunt considerate a fi ”sclipitoare” de către Comitetul Nobel. Japonezul a folosit drojdie dintr-o brutărie pentru a descoperi genele esențiale în mecanismul autofagiei.

Autofagia este capacitatea celulelor de a-și distruge propriul conținut și de a-l transporta sub formă de vezicule până la compartimentul de reciclare, lizozomii, unde materialul celular este distrus.

Descoperirile omului de știință japonez sunt pași importanți în înțelegerea răspunsul organismelor la infecții dar și la adaptarea la înfometare.

În urmă cu un an, premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat pentru descoperirea unor noi tratamente împotriva malariei și a unor boli parazitare.

În trecut, distincția a fost primită de oamenii de știință celebri, precum Alexander Fleming, Robert Koch sau Ivan Pavlov.

https://greatnews.ro/o-romanca-e-nominalizata-la-premiul-nobel-pentru-profesori/