Tânăra din România care scrie cu piciorul şi-a luat licenţa în Psihologie. Acum îşi caută o slujbă

anca botoi
Anca Botoi alături de mama sa. Foto: adevarul.ro

Anca Botoi, o tânără din Călărași care nu poate merge și care își folosește piciorul stâng pentru a scrie pe calculator, a reușit să termine o facultate, iar acum își caută o slujbă, relatează adevarul.ro.

Tânăra care se deplasează cu ajutorul unui scaun rulant își folosește piciorul stâng pentru a scrie la calculator.

În vârstă de 32 de ani, Anca s-a născut cu tetrapareză spastică extrapiramidală, însă a luptat pentru a avea o viață normală. A învăţat foarte mult, vorbește două limbi străine, iar acum şi-a văzut visul cu ochii: este licenţiată în Psihologie, după ce a trecut examenul cu nota 7.

Anca știe engleză şi spaniolă și a scris până acum două cărţi: una autobiografică („Frânturi de viaţă fără aripi”), alta cu poveşti pentru copii („Basme”). Tânăra se pregăteşte pentru cea de-a treia, un volum de poezii.

„Îmi place foarte mult să scriu şi să pun suflet în ceea ce creez. Poate şi faptul că nu am avut o copilărie obişnuită, ci marcată de boală şi suferinţă, mă ajută să-mi ducă planul la bun sfârşit“, a povestit Anca Botoi pentru „Adevarul”.

”Anii de facultate au fost dificili, grei, pentru că am fost înscrisă la învăţământ la distanţă. Una e să îţi vorbească un profesor, să-ţi explice pe îndelete şi alta e să te chinui singură. Zile întregi, nopţi, ore de studiu, documentări, toate le-am realizat singură. Limba engleză am învăţăt-o în timpul liceului, iar spaniola am deprins-o numaidecât de la televizor, urmărind telenovele”, a mai spus ea.

anca botoi
Anca Botoi. Foto: adevarul.ro

“Important e să gândeşti pozitiv”

Acum, cea mai mare dorinţă a Ancăi este să-şi găsească o slujbă deoarece vrea să se facă utilă. I-ar plăcea să lucreze ca traducător sau ca psiholog: „Vreau să ajut şi eu alte persoane, să le dau sfaturi, să înveţe din experienţa mea că nu trebuie să te laşi învins niciodată”.

Anca nu-şi poate folosi decât piciorul stâng. Cărţile pe care le-a publicat au fost scrise la un calculator special adaptat cerinţelor ei: la picior are un mouse, iar tastatura este pe monitorul computerului. De acolo alege literele, iar piciorul dirijează formarea cuvintelor.

De câțiva ani, Anca este și voluntar şi asigură secretariatul la Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilităţi din Călăraşi. Aici se întâlneşte zilnic cu prietenii şi cu prietenele sale care au diferite probleme fizice.

Din cauza problemelor de sănătate, Anca Botoi a început şcoala la 15 ani. A absolvit Colegiul Economic din Călăraşi, iar în urmă cu patru ani s-a înscris la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Titu Maiorescu, mai notează sursa citată.

Deși nu se poate hrăni singură și are dificultăți de vorbire, tânăra a învățat să scrie la calculator de la 12 ani.

Anca are cinci intervenţii chirugicale – două la şold şi trei alungiri de tendoane la picioare, toate eşuate, însă încearcă să treacă peste greutăți: „Le-am depăşit pe toate. Important e să gândeşti pozitiv şi să speri că ziua de mâine va fi mai bună“.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG MacBook. Cele mai bune oferte
Locuri de muncă pentru șoferi români în străinătate
Locuri de muncă pentru români în străinătate: Ce posturi sunt disponibile în Germania
Mari reduceri la mii de cărți, pe eMAG

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.