Subiect incomplet la Matematică, la Evaluarea Națională. Vor fi zeci de mii de contestații

Așa arată diagrama contestată de părinți, elevi și profesori de la testul de Matematică, de la Evaluarea Națională
Așa arată diagrama contestată de părinți, elevi și profesori de la testul de Matematică, de la Evaluarea Națională

UPDATE: Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare informează, după ce Ministerul Educaţiei a fost acuzat că a greşit un sub-punct al subiectului I primit de absolvenţii de clasa a VIII-a la proba de Matematică a Evaluării Naţionale 2016, că este „complet formulat, enunţul este clar, fără ambiguităţi şi permite un singur răspuns corect”, şi că răspunsul corect din punct de vedere matematic este cel prevăzut în baremul de evaluare şi de notare.

„Itemul este complet formulat, enunţul este clar, fără ambiguităţi şi permite un singur răspuns corect. Acesta conţine toate elementele necesare unui răspuns corect şi se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (vezi www.subiecte2016.edu.ro/2016). Tipul de diagramă în discuţie este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, anul şcolar 2014-2015”, arată CNEE.

Mai mulți profesori, elevi, dar și părinți susțin că mulți dintre candidați au fost induși în eroare de formularea cerinței punctului 6 de la subiectul 1 din cadrul porbei de Matematică de la Evaluarea Națională.

Problema 6 le oferă elevilor o diagramă în care sunt repartizate notele obținute de elevi la un test de matematică. „Conform diagramei, numărul elevilor care au obţinut nota 5 la acest test este egal cu…”, li s-a cerut elevilor la Evaluarea Națională, însă diagrama nu precizează clar în care șir sunt trecute notele, respectiv numărul elevilor.

Cu toate că în legenda diagramei se menționează că liniile negre reprezintă numărul de elevi, mulți candidați au interpretat diagrama într-un mod eronat.

„Diagrama nu este complet enunţată pentru că nu se specifică în axa OX notele elevilor şi în axa OY, numărul de elevi. De aceea, unii elevi au citit invers diagrama şi nu le poţi cere în condiţii de examen să gândească ca un adult. Vor fi probabil zeci de mii de contestaţii pe acest subiect şi cel mai simplu ar fi să să plece o notă de la Comisia Centrală de Examen către centrele de corectare prin care să li se ceară să acorde punctajul prevăzut indiferent în ce mod au citit elevii diagrama”, a explicat profesorul Ştefan Vlaston pentru Mediafax.

Reduceri eMAG pentru vacanța de vară. TOP 5 produse la ofertă

TEST. Mai știi matematică de generală? 5 întrebări de la Evaluare la care trebuie să știi răspunsurile

Autoritățile din educație se așteaptă la un val de contestații fără precedent.

Rezultatele de la Evaluarea Națională se vor afișa vineri, iar contestațiile se depun în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi făcute publice în 5 iulie.

Evaluare Națională 2016. Cât de grele au fost subiectele la Matematică