Eroul faptelor bune. Băiatul părăsit de părinţi care are grijă voluntar de bătrânii singuri

petrică burlacu
Petrică Burlacu. Foto: adevarul.ro

Petrică Burlacu, un adolescent în vârstă de 16 ani care a fost părăsit de părinţi, are grijă voluntar de bătrânii singuri și își petrece tot timpul liber la un cămin de persoane vârstnice din Focşani, relatează adevărul.ro.

Petrică Burlacu este elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Valeriu Cotea“ din Focşani şi provine dintr-o familie cu 10 copii. La vârsta de 2 ani şi jumătate, Petrică a fost dat în plasament unor asistenţi maternali, o familie din Focşani. Băiatul, care s-a născut şi cu o malformaţie la un picior, a fost crescut de asistenți maternali aproape toată viața sa.

„Noii părinţi mi-au oferit tot necesarul şi suportul de care am avut nevoie ca să-mi fie bine. Până la vârsta de 11 ani şi jumătate, cât am stat la ei, am suferit cinci operaţii la picior, toate suportate de aceşti oameni minunaţi. Din păcate, mama adoptivă a murit anul trecut, dar ţin legătura cu tata şi cu cele două surori, care mă iubesc nespus. Dar şi eu, la rândul meu, le iubesc la fel de tare şi tot ce pot să fac este să le mulţumesc pentru felul în care m-au tratat şi au în continuare grijă de mine“, a povestit Petrică Burlacu pentru adevarul.ro.

De la vârsta de 11 ani, pentru că cei care avuseseră grijă de el până atunci au îmbătrânit, Petrică a revenit în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) și locuieşte într-un modul familial al DGASPC Vrancea.

Acum, de un an şi jumătate, Petrică este voluntar la Căminul de persoane vârstnice din Focşani, unde trăiesc 56 de persoane în vârstă. Băiatul vine acolo de cel puțin 3 ori pe săptămână, în funcţie de programul său de la şcoală, şi îi îngrijeşte, gratis, pe bătrânii care au nevoie de ajutor.

„Dorinţa mea de a veni aici este de a ajuta bătrânii, de a le da o speranţă că nu sunt singuri pe acest pământ. Ei sunt foarte bine îngrijiţi de personalul de aici, dar am adus şi eu un plus prin faptul că vorbesc cu ei, îi ajut să se hrănească pe cei care nu pot. Am o muncă de infirmier, aş putea spune. Dumnezeu mi-a dat această misiune de a fi de folos, iar eu sunt fericit să vin aici“, a mai spus Petrică Burlacu.

„Ne ajută permanent, ba cu masa, ba se duce la magazin să ne mai cumpere câte ceva, ba la farmacie. Toţi cei care am apelat la el am primit un ajutor. Îmi place că este cuminte, este înţelegător, vorbeşte frumos cu noi. Noi chiar am discutat mult şi înţeleg că vrea să se facă asistent medical“, a povestit Claudia Cristea, o doamnă care locuiește în căminul de bătrâni.

Petrică Burlacu a mai povestit că atunci când are o zi proastă la școală, iar apoi vine la căminul de bătrâni, ziua i se înseninează: „Când vin aici, totul parcă se şterge şi se transformă în ziua perfectă. Când vezi un bătrân că zâmbeşte, că se bucură de viaţă, tu, ca tânăr, trebuie să conştientizezi că nu trebuie să te plângi de nimic. Cei de aici îţi dau mai mult curaj să treci peste anumite supărări“.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.