Om de afaceri: „Suntem proxeneți. Trimit la furat, la ghicit, la produs”

ion bîrcină
Ion Bîrcină. Foto: gorjexclusiv.ro

Omul de afaceri Ion Bîrcină, finul judecătorului Curții Constituționale Toni Greblă, a declarat la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție că el și partenerii săi de afaceri sunt „proxeneți”, motiv pentru care nu au nicio legătură cu judecătorii de la Curtea Constituțională.

„A muncit toată viața și acum e tăvălit, cu ce să mă ajute? Nu a dat niciun telefon pentru mine. Eu trimit țigăncile la furat, la ghicit, la produs, mai vreți altceva? Noi suntem proxeneți, ne ducem furăm, facem altceva, ce ne leagă pe noi de Curtea Constituțională?”, le-a spus ironic Ion Bîrcină jurnaliștilor adunați în fața DNA.

„N-am dat mită în viața mea la nimeni, am fost doar băiat deștept. Ne împrumutam între noi”, a spus el.

„Am bani, dar nu știu ce să fac cu ei”, a mai declarat finul lui Toni Greblă. Acesta a completat că „n-ai cum să-i dai mită nașului” și că judecătorul CC „nu se pricepe la afaceri”.

Ion Bîrcină, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din județul Gorj, este acuzat de procurori că l-a mituit pe judecătorul Toni Greblă pentru ca acesta să intervină pe la diferiți funcționari publici pentru ca aceștia să închidă ochii la ilegalitățile comise de Bîrcină.

Omul de afaceri dorea să facă exporturi de produse alimentare, în special carne, din România în Rusia, stat care are la ora actuală a instituit un embargou pentru produsele Uniunii Europene, iar magistratul urma să îl sprijine. Documentele vamale urmau să fie falsificate astfel încât să pară că produsele proveneau din Turcia, relatează digi24.ro. În schimb, judecătorul a primit mai multe bunuri.

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi constituirea unui grup infracţional organizat. Magistratul a spus că bunurile primite sunt simple cadouri de la rude.

O mașină BMW și rochii pentru soție

Greblă ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW şi două rochii de la finul său pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia.

Judecătorul CC a declarat, la ieşirea de la DNA, că faptele de care procurorii îl acuză nu au nicio legătură cu activitatea sa la CC, precizând că mai împrumuta o maşină de la Ion Bîrcină, dar „era în familie”.

toni greblă
Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblă. Foto: senat.ro

În documentele procurorilor se mai arată că Toni Greblă ar fi primit, în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare, respectiv: „şase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină şi alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale”.

„Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)”, se arată în documentele citate de mediafax.ro.

Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.

În aprilie 2010, Ion Bîrcină a organizat o nuntă fastuoasă pentru fiica sa, pentru mai multe zeci de minute el plătind trei elicoptere care să stea în zbor deasupra Porţii Sărutului, pe parcursul ceremoniei de căsătorie. Toni Greblă, care atunci era senator PSD de Gorj, a fost naş al fiicei lui Bîrcină.

Recomandările editorilor GreatNews:

Traian Băsescu are 8 dosare penale. Cazul „șantajării” Gabrielei Firea, redeschis
Rușii ar vrea un președinte ca Iohannis
O nouă modă: Vânezi rasiști pe Facebook și-i convingi pe șefii lor să-i dea afară

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.