O nouă modă: Vânezi rasiști pe Facebook și-i convingi pe șefii lor să-i dea afară

cea mai rapidă conexiune la internet
Foto: Arnaud 25 via Wikimedia Commons

Autorii blogului „Rasiștii sunt concediați” („Racists Getting Fired”) îi încurajează pe internauți să caute comentariile rasiste publicate pe rețelele de socializare, iar apoi să-i contacteze pe angajatorii persoanelor respective și să le ceară să-i concedieze pe vinovați, scrie BBC Trending.

Chris Rincon lucra într-o spălătorie din Houston, Texas, iar într-o zi a postat pe Facebook o știre falsă despre una dintre fetele președintelui Barack Obama, în care se spunea că tânăra era însărcinată. În timp ce comenta alături de prietenii săi articolul respectiv, Rincon a folosit o expresie foarte jignitoare la adresa persoanelor de culoare. Până la urmă, insulta respectivă l-a costat slujba.

Postarea lui Rincon a fost publicată și pe „Racists Getting Fired” („Rasiștii sunt concediați”), un blog de pe platforma Tumblr.

Fanii blogului sunt încurajați să caute, să găsească și să „share”-uiască cazurile de rasism întâlnite în mediul online, să îi dea în vileag pe cei care au postat comentarii jignitoare, iar apoi să-i sune și să le trimită e-mail-uri șefilor celor considerați rasiști, până când aceștia din urmă sunt dați afară.

Potrivit autorilor blogului, cel puțin 12 persoane au fost „prinse” și concediate până acum în urma „vânătorii” de rasiști.

„Am un copil de 3 ani pe care încerc să îl întrețin”

Rincon a povestit pentru BBC că, deși și-a pierdut slujba de câteva săptămâni, încă nu și-a găsit un nou serviciu.

„Nu o să neg faptul că am folosit acel cuvânt. Pentru că e limpede ca lumina zilei că l-am folosit. Ceea ce mă deranjează e că am fost vizat în mod specific deoarece nu sunt singura persoană care are păreri în această privință. Din acest motiv mi-am pierdut slujba. Am un copil de 3 ani pe care încerc să îl întrețin… Ei își formează părerea despre un om bazând-se pe o singură postare în loc să cunoască persoana cu adevărat”, a povestit el.

Autorii blogului nu au dorit să discute cu BBC, însă există niște reguli care trebuie respectate. Astfel, cei care vor să expună un rasist trebuie să folosească numai informațiile care sunt deja publice și să își ia drept țintă numai persoane cu vârste peste 18 ani. De asemenea, cititorii blogului sunt rugați să nu îi hărțuiască pe cei considerați rasiști și nici pe membrii familiilor acestora, ci doar să îi contacteze pe angajatorii presupușilor rasiști.

În vârstă de 27 de ani, Logan Smith din Carolina de Nord, SUA, este unul dintre căutătorii de rasiști care a acceptat să vorbească despre activitatea sa. Contul său de Twitter @YesYouReRacist („Da, ești rasist”) are 55.000 de follow-eri. Ideea este simplă, mai scrie BBC: Logan își începe ziua căutând pe Twitter fraza „Nu sunt rasist, dar …”, iar apoi “share”-uiește comentariile considerate abuzive pentru ca acestea să fie văzute de zecile de mii de persoane care îl urmăresc.

Tânărul a spus că a lansat contul pentru a demonstra că în mediul online există foarte mult rasism.

Recomandările editorilor GreatNews:

Proiecte de vis. O veche casă din lemn, transformată într-o cabană pentru toată familia
Câți bani îți trebuie ca să începi o afacere cu albine
Cum și-a cumpărat un funcționar bancar BMW X5 din contul unui client

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.