Simona Halep – Johanna Konta 7-6 (2), 6-7 (5), 4-6. Românca nu va urca pe primul loc în clasamentul mondial

Simona Halep a jucat din nou, la doar câteva săptămâni după finala pierdută la Roland Garros, pentru a deveni lider WTA. Nu a reușit nici de această dată.

Pe lânga miza uriașă a clasamentului, Simona Halep a ratat și unși un loc în semifinalele prestigiosului turneu de la Wimbledon. Românca a început bine meciul cu Johanna Konta, a șasea favorită, și preferata publicului. Jucătoarea născută în Australia, dar care reprezintă Marea Britanie, a stat tot timpul în ”trena” Simonei, care a câștigat primul set la tie-break.

Tot în ”prelungiri” s-a decis și manșa secundă, de această dată în favoarea Johannei Konta. În ”decisiv”, nervii Simonei au cedat, așa cum s-a întâmplat și în finala de la Roland Garros, iar punctele au mers spre adversara ei.

Românca nu va urca pe primul loc în clasamentul WTA nici de această dată.

Simona Halep – Johanna Konta 7-6 (2), 6-7 (5), 4-6

7-6 (2), 6-7 (5), 4-6: Johanna Konta câștigă meciul. Simona nu a reușit să își păstreze concentrarea în finalul partidei, iar ultimul punct a fost extrem de ciudat. Mai mulți spectatori au zbierat în timpul jocului, iar Halep a trimis mingea în mijlocul fileului. Românca a părăsit terenul cu capul plecat și nu va urca pe primul loc în ierarhia WTA.

7-6 (2), 6-7 (5), 4-5: Simona strânge din nou scorul, însă în game-ul următor mai are doar varianta victoriei dacă vrea să rămână în cursa pentru titlu la Wimbledon.

7-6 (2), 6-7 (5), 3-5: Konta servește excelent. Britanica își ia mult timp între puncte, pune totul în fiecare lovitură și este, acum, la un singur game distanță de o victorie uriașă. Ar deveni prima jucătoare din Marea Britanie care ajunge în semifinalele de simplu la Wimbledon din anii ’70 până în prezent.

7-6 (2), 6-7 (5), 3-4: Britanica a părut vizibil obosită în acest game, câștigat clar de Simona Halep. Constănțeanca pare să fie foarte nemulțumită de evoluția scorului, iar presiunea șansei de a urca pe primul loc în lume, cu siguranță, nu o ajută.

7-6 (2), 6-7 (5), 2-4: Johanna Konta se desprinde la două game-uri pe tabelă, iar misiunea Simonei pare tot mai grea. Halep caută soluții, însă, deocamdată, nimic nu dă rezultate.

7-6 (2), 6-7 (5), 2-3: Break, Konta! Britanica este jucătoarea mai bună în aceste momente. A pus tunurile pe Simona, iar românca nu a reușit să iasă cu bine din bombardament.

7-6 (2), 6-7 (5), 2-2: Johanna Konta, antrenată de Wim Fissette, belgian care a pregătit-o și pe Simona, a reușit să egaleze după un game mai slab a româncei. Ambele jucătoare par a acuza efortul depus până acum, în aproape două ore și jumătate de tenis-spectacol.

7-6 (2), 6-7 (5), 2-1: Simona Halep își câștigă serviciul fără mari probleme. Românca evoluează cu încredere și hotărâre.

7-6 (2), 6-7 (5), 1-1: După ce în setul doi nu a amenințat prea mult serviciul britanicei, Simona a reușit să își procure o minge de break. Konta a salvat-o. Românca a continuat, însă, să pună presiune pe britanică. A luptat pentru fiecare punct și nu de puține ori a atras ropote de aplauze după punctele spectaculoase pe care le-a câștigat, în ciuda faptului că publicul a rămas întotdeauna fidel Johannei Konta, care a reușit să egaleze după un game-maraton.

7-6 (2), 6-7 (5), 1-0: Simona Halep a servit exact în debutul ”decisivului”, controlând cu abilitate reculul provocat de cedarea setului doi.

7-6 (2), 6-7 (5): Simona s-a desprins rapid la 3-1, însă Johanna a egalat imediat la 3. A fost apoi 4-4 și 5-5. Konta a forțat, a lovit cu curaj și încredere și a câștigat al doilea tie-break al meciului, la 5. Setul secund a durat aproape o oră. Diferențele dintre cele două jucătoare sunt extrem de subtile, iar decisivul se anunță a fi o luptă la fel de echilibrată și plină de suspans, după rețeta din primele seturi. O informație utilă: în setul trei nu se va disputa tie-break, în cazul în care sportivele ajung din nou la scorul de 6-6. La Wimbledon, în decisiv este nevoie de o diferență de două game-uri pentru a câștiga meciul.

7-6 (2), 6-6: Halep a lovit mingea perfect în acest game, pe care l-a câștigat rapid, la zero. Tie-break!

7-6 (2), 5-6: Johanna Konta a câștigat și cel de-al șaselea game pe propriul serviciu în acest set. Simona trebuie să o imite pentru a ajunge la tie-break.

7-6 (2), 5-5: Simona pare imună la emoții și egalează din nou scorul, împingând și acest set puțin mai aproape de tie-break.

7-6 (2), 4-5: Scenariul manșei secunde se menține previzibil. Konta tocmai și-a câștigat din nou serviciul, nu însă fără emoții. Break-ul întârzie să apară. Simona e obligată să câștige game-ul următor pentru a rămâne în set.

7-6 (2), 4-4: Konta risipește două mari șanse de a câștiga pe seriviciul Simonei, care a avut din nou probleme destul de mari cu returul în forță al britanicei. Halep egalează pentru a patra oară în acest set.

7-6 (2), 3-4: Britanica își continuă recitalul la serviciu. A fost de neoprit în acest game.

7-6 (2), 3-3: Halep arată, în aceste clipe, pe iarba de la Wimbledon, că nu întâmplător va ajunge pe primul loc în lume dacă va ajunge în semifinalele turneului londonez. A câștigat lejer game-ul și este din nou la egalitate cu Konta.

7-6 (2), 2-3: Cu toate că Simona a încercat o mică ”revoltă” pe serviciul britanicei, Johanna a făcut față presiunii și a revenit la conducerea setului.

7-6 (2), 2-2: Halep câștigă primul ei game la zero și o ajunge din nou din urmă pe britanică.

7-6 (2), 1-2: Konta își mai trece un game în cont. Johanna rămâne jucătoarea mai agresivă, însă Simonei pare să îi convină felul în care decurg ”ostilitățile” pe teren. Scorul, deocamdată, nu îi este însă favorabil și în al doilea set. Se anunță din nou o luptă pe muchie de cuțit.

7-6 (2), 1-1: Britanica a irosit două mingi de break, în timp ce românca s-a agățat de toate șansele care i-au fost oferite și a egalat scorul în al doilea set.

7-6 (2), 0-1: Johanna Konta a dat semne de slăbiciune în primul game al manșei secunde, însă a reușit să se regrupeze, să servească splendid și să anuleze eforturile ofensive ale Simonei Halep.

7-6 (2): Simona a dominat tie-break-ul, conducând încă din start. A fost 3-1 și 5-2 pentru Halep, britanica greșind câteva execuții, în timp ce românca a câștigat cel mai frumos punct al partidei, cu o lovitură de finețe, care a mușcat timid din linie. În cele din urmă, constănțeanca s-a impus cu 7-2 în tie-break, după un set echilibrat, care a durat 51 de minute.

6-6: Tensiunea partidei este tot mai mare. Konta lovește precis și împinge primul set în tie-break.

6-5: Nici Simona nu se lasă! Românca a fost mai ofensivă în acest game, pe care l-a controlat tactic și este din nou la un game distanță de adjudecarea primului set.

5-5: Johanna Konta și-a păstrat sângele rece și în cel de-al zecelea game al partidei, iar primul set va avea ”prelungiri”.

5-4: După trei game-uri pierdute, Simona a revenit la conducerea jocului, dar și a scorului, printr-o evoluție frumoasă la serviciu. Românca a zburdat pe linia de fund și a lovit precis și inteligent.

4-4: Simona Halep a început cu mai multă ambiție game-ul, câștigând primele două puncte, însă Johanna Konta a servit extraordinar în următoarele patru puncte. După o jumătate de oră de joc, cele două jucătoare sunt din nou la egalitate.

4-3: Britanica anulează diferența de un break printr-un game extraordinar pe serviciul româncei. Simona Halep nu a câștigat niciun punct în ultimele două game-uri.

4-2: Konta strânge din nou diferența de scor, de această dată printr-un game ”alb”, primul din acest meci.

4-1: Simona a ieșit din nou cu grație dintr-o mică încurcătură pe propriul serviciu, anulând o nouă minge de break. Diferența de trei game-uri a fost refăcută, însă Konta pune tot mai multă forță în lovituri.

3-1: Konta a răspuns cu un game câștigat pe propriul serviciu, condimentat cu lovituri câștigătoare, dar și cu câteva erori ale Simonei. Publicul o încurajează cu entuziasm pe reprezentanta Marii Britanii.

3-0: Românca se desprinde și mai mult pe tabela de marcaj. Halep a salvat o minge de break și pare să-și fi făcut foarte bine planul de bătaie azi.

2-0: Simona se apără excelent în startul partidei, care se dispută cu acoperișul tras pe arena centrală de la Wimbledon. Halep a reușit primul break al meciului, punctând splendid în momentul decisiv și forțând mai multe greșeli ale britanicei.

1-0: Simona a servit prima și a servit bine. În ciuda unor lovituri apăsate ale adversarei sale, românca și-a trecut rapid în cont primul game al partidei.

Simona Halep (25 de ani) a mai ajuns o singură dată atât de sus pe iarba de la All England Club, în urmă cu 3 ani, când a fost oprită din drumul spre titlu de canadianca Eugenie Bouchard.

În acest an, românca a evoluat excelent la Wimbledon, însă pentru a urca în fruntea ierarhiei WTA va trebui să o învingă pe favorita locală: Johanna Konta. Sportiva din Marea Britanie s-a impus în ambele meciuri jucate în circuitul WTA, pe ciment, la Wuhan, în 2015, și la Miami, în urmă cu câteva luni, însă Simona a ieșit învingătoare în partida din Fed Cup, jucată la Constanța, tot anul acesta.

Konta, care s-a născut la Sydney, în Australia, în urmă cu 26 de ani, este la cea mai bună evoluție din carieră la Wimbledon, fiind prima britanică prezentă în sferturile de finală din ultimii 33 de ani.

În semifinalele turneului de pe iarba londoneză, care a fost disputat pentru prima oară în urmă cu 140 de ani, s-au calificat deja iberica Garbine Muguruza, cap de serie 14 și fostă finalistă, și americanca Venus Williams, care caută al șaselea titlu din carieră la Wimbledon.

Konta o va întâlni în penultimul act pe Venus Williams (37 de ani, locul 11 WTA), una dintre cele mai titrate jucătoare din istoria competiției de la All England Club.

Venus Williams a câștigat primul titlu la Wimbledon în 2000, când Simona Halep nu împlinise nici măcar 9 ani. Au urmat trofee la simplu în 2001, 2005, 2007 și 2008. Are și șase titluri la dublu la Wimbledon, toate obținute alături de sora ei, Serena, care s-a impus anul trecut, atât la simplu, cât și în competiția perechilor.

În sferturile de finală, Venus Williams a învins-o pe senzaționala Jelena Ostapenko, scor 6-3, 7-5, letona nereușind să repete izbânda fenomenală de la Roland Garros, unde a câștigat titlul, în urma unei finale cu Simona Halep.