Jurnaliștii de la BBC, fascinați de un sat din România: ”Un singur divorț în trei secole”

biserica fortificată din biertan
Biserica fortificată din Biertan. Foto: Daria Virbanescu via Wikimedia Commons

BBC a scris un articol despre localitatea transilvăneană Biertan, care a găsit ”un remediu medieval pentru divorț”, acesta dovedindu-se a fi foarte eficient.

Frumosul sat din România a avut ”o închisoare conjugală”, unde cuplurile care nu se mai înțelegeau erau închise chiar și câteva săptămâni, pentru a-și rezolva problemele. Ideea a dat roade, la Biertan fiind înregistrad doar un divorț în peste 300 de ani.

Episcopul local era cel care îi închidea pe certăreți în micuța închisoare. Perechea petrecea șase săptămâni ”la răcoare”, timp în care puteau să își salveze căsnicia. La închisoare, cei doi trebuiau să împartă totul: aveau doar un scaun, o masă și o pernă.

”Luteranismul, religia saxonilor tansilvăneni, guverna majoritatea aspectelor vieții și, cu toate că divorțurile erau permise în anumite circumstanțe – cum ar fi adulterul -, era de preferat ca perechile să încerce să își salveze căsnicia. Persoanele mergeau de bunăvoie la episcop, care îi închidea în închisoarea maritală pentru a se împăca”, scrie BBC.

Dacă perechea decidea să se despartă, chiar și după săptămânile de carceră, soțul era obligat să îi plătească fostei soții o jumătate din câștiguri. Dacă, însă, se recăsătorea și divorța din nou, a doua soție nu mai avea acest drept.

”Motivul pentru care multe cupluri rămâneau împreună nu era dragostea, ci munca și supraviețuirea”, a povestit Ulf Ziegler, preotul actual de la Biertan.

”Închisoarea maritală” este situată într-o clădire mică din apropierea bisericii fortificate din Biertan, care a fost construită în secolul al XV-lea.

Biertan este inclus în Patrimoniul UNESCO din 1993.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă cu un Like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.