Idei de afaceri. Dulceaţa de trandafiri făcută în România aduce un profit de 10.000 de euro

dulceata de trandafiri
Soții Florea au început afacerea cu trandafiri în anul 2010. Foto: adevarul.ro

După cinci ani de muncă, familia Florea din comuna Ucea, din judeţul Braşov, a reuşit să facă dintr-o pasiune pentru flori o afacere profitabilă. Dulceţurile şi siropurile de trandafiri se vând în supermarketuri din România și în magazine din Europa. Recent, soții Florea au primit şi o cerere din Africa, relatează adevarul.ro.

Dan şi Aspazia Florea, o familie din comuna Ucea, judeţul Braşov, au avut în 2009 o idee care s-a dovedit a fi una de succes. Au vrut să obţină fonduri pentru o plantaţie de trandafiri de Damasc. Iniţial, au vrut să vândă florile, dar legea s-a schimbat şi s-a decis că vor fi finanţate doar afacerile din care 70% din producţie este destinată consumului. Aşa că familia Florea a decis să facă dulceaţă, sirop şi ceai din trandafiri.

Chiar şi aşa, în 2010 nu a fost aprobată nicio finanţare pentru plantațiile de flori, iar soţii Florea au fost nevoiţi să se descurce singuri: au investit tot ce aveau, aproximativ 10.000 de lei, într-o plantaţie de trandafiri.

Trandafirii au fost plantați în toamna anului 2010, iar în primăvara următoare au înflorit. Toată familia a participat la culesul petalelor, iar după multe încercări şi degustări, familia a stabilit o reţetă proprie care are acum un succes internaţional.

În prezent, plantaţia familiei Florea are 1.200 de butuci de trandafiri şi se întinde pe 3.000 de metri pătraţi.

Dulceaţa a fost demunită „Aspazia”, după numele soţiei, şi a fost primul produs certificat bio din Țara Făgăraşului (în anul 2013).

dulceata de trandafiri
Plantația de trandafiri. Foto: adevarul.ro

30.000 de borcane pe an

Apoi, familia a început să își promoveze dulceaţa la târgurile din ţară şi străinătate. Acum, soții au o producţie anuală de 800 de kilograme de petale şi produc 30.000 de borcane de dulceaţă în fiecare an. Afacerea aduce un profit de 10.000 de euro pe an.

Un borcan de dulceaţă costă 10 lei (200 de grame), o sticluţă de sirop 13 lei (250 de mililitri), iar o cutie de ceai 8 lei (50 de grame). Pentru un borcan de dulceaţă sunt necesare 30 de grame de petale de flori.

dulceata de trandafiri
La cules de petale. Foto: adevarul.ro

„Acum pot spune că afacerea este una profitabilă. Drumul până aici nu a fost însă unul deloc uşor. Aproape patru ani, am mers la târguri şi la expoziţii pentru a face cunoscută dulceaţa. Am reuşit să prindem un contract şi să distribuim pentru Auchan şi Carrefour. 70 % din produsele noastre se vând aşa. De asemenea am făcut export de dulceaţă şi în Marea Britanie, iar petale am vândut în Slovenia şi Polonia“, a povestit Dan Florea pentru adevarul.ro.

În curând, dulceaţa soţilor Florea va ajunge şi în Africa, în Republica Benin.

„Avem o comandă de 5.000 de borcane de dulceaţă. Daca totul va fi în regulă, vom încheia cu siguranţă contractul“, a mai spus Dan Florea.

dulceață de trandafiri
Dulceața și siropul de trandafiri produse de soții Florea au mare succes. Foto: adevarul.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mari reduceri la mii de cărți, pe eMAG
Cele mai mari reduceri la televizoare de la eMag
Locuri de muncă pentru români în străinătate: Ce posturi sunt disponibile în Germania

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.