Donald Trump încălzește atmosfera globală. A scos SUA din Acordul de la Paris

Președintele american Donald Trump a stârnit reacții negative pe tot mapamondul în urma deciziei sale de a retrage Statele Unite din acordul climatic de la Paris, semnat în 2015.

Doar două țări de pe planetă nu au semnat acordul climatic, care prevede măsuri de reducere a emisiilor și de modernizare a industriei la nivel global: Siria – țară aflată în război civil – și Nicaragua – care a criticat acordul ca fiind insuficient de strict pentru țările avansate.

Donald Trump a spus că înțelegerea de la Paris este în dezavantajul țării sale. ”Am fost ales să îi reprezint pe cetățenii din Pittsburgh, nu din Paris”, a precizat Donald Trump în timpul discursului său.

Declarația este oarecum absurdă, Acordul de la Paris nefiind dedicat doar cetățenilor parizieni. Mai mult, Trump a obținut, la alegerile prezidențiale din SUA, doar 20% din voturile locuitorilor din Pittsburgh, iar primarul acestui oraș a spus că va respecta prevederile înțelegerilor climatice, pe care le consideră a fi în interesul locuitorilor pe care îi reprezintă.

Liderul de la Casa Albă nu crede că activitatea umană este o cauză a încălzirii globale, iar despre măsurile de protejare a climei luate la Paris a precizat că sunt ”punitive” pentru Statele Unite, urmând să ducă la dispariția a mai multor milioane de slujbe în SUA. Industria minieră din SUA și mai mulți membri marcanți ai Partidului Republican susțin decizia președintelui Trump.

Reacțiile negative nu au întârziat să apară. Purtătorul de cuvânt al ONU, Antonio Guterres, a numit decizia ”o mare dezamăgire”, în timp ce Uniunea Europeană a declarat-o a fi o ”zi tristă pentru lume”.

Fostul președinte american, Barack Obama, care a semnat înțelegerea de la Paris, a criticat și el decizia luată de Trump ca fiind ”o respingere a viitorului”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că îi respectă decizia omologului său american, însă crede că este ”o greșeală atât pentru SUA, cât și pentru planeta noastră”, încheindu-și discursul cu o frază adaptată după sloganul de campanie a lui Donald Trump ”Make America great again” (Să facem America mare din nou). Liderul de la Paris a spus: ”Să facem planeta noastră mare din nou”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.