„Conturile românilor din străinătate, controlate de ANAF”. Ce spun inspectorii

Ieri a apărut o știre care spunea că un deputat PSD ar urma să depună niște amendamente la Codul de Procedură Fiscală prin care ANAF să aibă acces la toate conturile românilor care muncesc în străinătate.

Informația a devenit în scurt timp virală pe rețelele de socializare, mai ales printr românii din diaspora. Printre altele, o modificare la Codul de Procedură Fiscală se referea la faptul că ANAF ar putea colabora cu peste 52 de bănci internaționale pentru a avea acces la conturile românilor care muncesc în străinătate.

Prin aceste proceduri, ANAF ar fi urmărit să recupereze taxe și impozite către statul român.

Însă reprezentanții ANAF au venit cu dezmințire legat de acest subiect.

„Referitor la materialele de presă conform cărora „ANAF intenționează să acceseze conturile tuturor românilor care muncesc în străinătate și să-i oblige pe aceștia să plăteascã retroactiv orice contribuție socială pe care aceștia ar fi trebuit să o plătească în țară și nu au plătit-o, chiar dacă aceasta se întinde pe mai mulți ani în urmă.”

Această informație este nereală.

În fapt este vorba despre o modificare care vizează transmiterea de către entitățile DIN ROMÂNIA care au DEJA obligația transmiterii de informații către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, potrivit Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului, republicată, cu modificările ulterioare, ȘI CĂTRE ANAF.

Această măsură adoptată de către Parlamentul României va avea ca obiectiv principal combaterea marii evaziuni fiscale, urmărind pe de o parte identificarea societăților de tip „fantomă”, conform datelor din bazele de date proprii ale ANAF coroborate cu datele din tranzacțiile bancare, iar pe de altă parte luarea măsurilor legale în timp real de către structurile subordonate ANAF, inclusiv recuperarea sumelor stabilite ca prejudicii la bugetul de stat. Avem speranța că măsurile adoptate vor contribui la creșterea eficienței acțiunilor ANAF și crearea unui cadrul concurențial real pentru toți contribuabilii onești și cinstiți din România”, se arată în precizare reprezentanților ANAF.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.