Cine este principalul suspect în cazul atentatului de la metroul din Sankt Petersburg

FOTO: trusy_gebbelsa/Twitter
FOTO: trusy_gebbelsa/Twitter

Serviciile secrete kîrgîze au anunțat că l-au identificat pe presupusul atentator de la metroul din Sankt Petersburg. Ar fi vorba despre Akbarzhon Akramzhanovich Jalilov, un tânăr născut în 1995, în localitatea Osh, a doua cea mai mare din Kîrgîstan.

Potrivit jurnaliștilor de la Reuters, suspectul a fost surprins de camerele de supraveghere cu puțin timp înainte de explozia care a dus la 11 morți și 45 de răniți.

Deocamdată nu s-au făcut precizări dacă atentatorul a fost unul sinucigaș sau a scăpat cu viață. Jalilov ar avea cetățenie rusă și provine din Kîrgîstan, unde populația majoritară este musulmană.

Deși autoritățile din Rusia au catalogat explozia drept un „act terorist”, deocamdată nicio grupare teroristă nu și-a revendicat atacul.

Explozia a avut loc intre statiile de metrou „Sennaya Ploschad” si „Technologichesky Institute”.

Un martor a declarat pentru agenția de presă rusă RBC că a primit un mesaj de la un prieten, în care îi spunea că a văzut un bărbat care și-a lăsat servieta într-un vagon, s-a mutat în altul și la scurt timp aceasta ar fi explodat. Deocamdată, aceste informații nu au fost confimate de anchetatori.

Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, le transmite românilor din Sankt Petersburg să se adreseze ambasadei sau consulatului din oraș, dacă au nevoie de ajutor. „Sper că sunteți bine, voi, românii din Sankt Petersburg și nu a fost nimeni în acel tren și nici în stațiile de metrou. Dacă, Doamne ferește de ceva, anunțați Ambasada, pe mine personal, Consulatul din Sankt Petersburg. Rog să urmăriți ce s-a întâmplat și eventuale evoluții”, a scris ambasadorul pe Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.