Cel mai frumos râu din lume. „Curcubeul lichid” care strălucește în culori superbe

Caño Cristales
Râul Caño Cristales din Columbia. Foto: Astromario via Wikimedia Commons

Râul Caño Cristales din Columbia este considerat de mulți drept cel mai frumos din lume. Timp de mai bine de jumătate de an râul nu pare să iasă cu nimic în evidență. Însă câteva luni pe an albia sa se colorează spectaculos în roșu, verde, mov, purpuriu sau galben, relatează DailyMail.

Datorită plantelor multicolore, cursul de apă din statul sud-american a fost botezat „curcubeul lichid”. Apele sale devin un caleidoscop de culoare datorită unor plante de apă dulce numite macarenia clavigera, care sunt endemice în Sierra de la Macarena, un lanț muntos din sudul capitalei Bogota.

În intervalul de timp dintre sezonul secetos și cel ploios, adică în lunile iulie – noiembrie, alături de mușchi și de alte alge, plantele roșii de macarenia clavigera se întind pe sub apă de-a lungul râului lung de 100 de kiloemtri, creând un amestec uimitor de culori. În acea perioadă din an nivelul apei scade, permițând luminii naturale a soarelui să încălzească plantele din apă. Efectul căldurii duce la o transformare uimitoare: mușchii și algele înfloresc sub apă, colorându-se într-o mulțime de culori.

Verde, albastru, negru, roșu și galben – toate aceste culori sunt vizibile în timpul sezonului, iar localnicii spun că cea mai bună perioadă pentru a vedea plantele la strălucirea lor maximă este la scurt timp după o furtună.

Cursul de apă este limpede, iar curentul curge suficient de încet pentru a le permite vizitatorilor să observe plantele colorate care acoperă rocile din albie.

Râul se află în parcul național Serrania de la Macarena, în care înainte de anul 2009 turiștii nu au avut voie să intre din cauza activiăților teroriste din zonă, dar și deoarece autoritățile se temeau că oamenii ar putea distruge mediul înconjurător. Caño Cristales nu este accesibil cu mașina, ci doar pe jos sau călare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Gest superb al unor elevi români, pentru profesoara lor
Doi urși alcoolici din Rusia primesc o nouă șansă la viață în România
Un bărbat nevăzător a primit șansa de a-și revedea soția, după zece ani

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.