Ce șanse au românii infectați cu HIV, la 25 de ani de la primele cazuri diagnosticate?

fundația world vision românia
Foto: Fundația World Vision România

O parte dintre copiii infectați cu HIV în anii ’90 au supraviețuit, însă boala le-a afectat copilăria, au fost stigmatizați, respinși, copleșiti de povara bolii sau a discriminării. Astăzi, ei sunt tineri adulți, își întemeiază familii, au copii la rândul lor și vor să lucreze, să fie integrați în societate.

La 25 de ani de la primele cazuri de HIV diagnosticate în România, Fundația World Vision România a organizat o dezbatere care a abordat problemele cu care se confruntă pacienții infectați cu HIV, dar și progresele care s-au făcut în ultimii ani, se arată într-un comunicat de presă al organizației remis GreatNews.

Potrivit participanților la dezbatere, România a făcut progrese semnificative în ultimii ani în domeniul tratamentului specific al afecțiunii, datorită introducerii tratamentului ARV și a informării pacienților cu privire la drepturile lor.

Tratamentul antiretroviral (ARV) este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la menținerea unei stări de sănătate bune pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Tratamentul antiretroviral a fost introdus în Romania în perioada 1996-1998, iar acesta a redus semnificativ numărul deceselor în rândul persoanelor seropozitive, conform formaremedicala.ro.

Pe de altă parte, România are probleme majore în a preveni infecția cu virusul HIV. Participanţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de creşterea cazurilor noi de tineri seropozitivi, aflaţi în grupa de vârstă 20-29 de ani, consumatori de droguri injectabile şi care au relații sexuale neprotejate.

“Vorbim despre o analiză nu a persoanelor seropozitive, ci a infecţiei HIV în România, de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns, vorbim despre schimbarea unor indicatori, date și factori. Dacă la început s-a numit „accident epidemiologic”, în prezent nu mai poate fi vorba despre asta, deoarece infecţia cu virusul HIV s-a mutat către alte niveluri sociale, vorbim despre consumatorii de droguri, în special de droguri injectabile, şi vorbim despre o nouă cohortă de copii seropozitivi. Cum s-a ajuns aici? Simplu: prin diminuarea de la an la an a bugetului programului naţional de combatere, monitorizare şi tratare a infecţiei HIV/SIDA în paralel cu creşterea numărului de noi cazuri (900 în 2014), în special la consumatorii de droguri injectabile, şi cu lipsa programelor coerente de prevenire”, a declarat Cristian Roşu, preşedinte al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA și vicepreşedinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, ONG-uri care au organizat conferința alături de World Vision România.

Participanții au subliniat necesitatea demarării unor programe de prevenţie, consiliere psihologică şi educaţie sanitară în şcoli şi licee, precum și de asistenţă medicală, socială şi psihologică pentru recuperarea şi reinserţia socioprofesională a bolnavilor.

În urma dezbaterii, reprezentanţii Fundaţiei World Vision România şi ai UNOPA vor înainta către autorităţi un document cu mai multe soluţii propuse pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor seropozitive.

Recomandările editorilor GreatNews:

Americanii caută babysitter. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să muncești peste Ocean
Locuri de muncă pentru români în străinătate. Vase de croazieră și vânzări
Reduceri eMAG laptopuri. Top 10 oferte

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.