Câți bani primesc angajații care-și pârăsc patronii la Consiliul Concurenței

Angajații care își reclamă patronii că încalcă Legea Concurenței ar putea primi o parte din amendă. Potrivit Știrile TVR, angajații ar putea primi 1% din amendă, însă valoarea să nu fie mai mare de 100.000 de euro. Metoda ar fi fost împrumutată din Statele Unite, a fost aplicată în Ungaria și se bucură de un mare succes.

Și până acum angajații puteau oferi informații autorităților cu privire la patronii care încalcă legea concurenții și erau chiar datori să facă acest lucru, însă puțini își riscau locul de muncă. Așa a apărut motivarea angajaților cu o parte din amendă.

Pentru reclamație trebuie să aducă dovezi puternice precum procese verbale, contracte, schimburi de mailuri sau înregistrări care să arate înţelegeri între compania angajatoare şi concurenţii săi din piaţă.

Banii din amendă îi vor primi după ce instanțele hotărăsc faptul că informații lor sunt corecte și se confirmă suspiciunile de încălcare a Legii concurenței.

În țara vecină, Ungaria, unde deja se aplică astfel de recompense, s-au dat amenzi uriaşe companiilor care au fost demascate de angajaţi pentru înţelegeri cu concurenţii.

Recompensele sunt pentru angajaţii din privat. Cei de la stat au obligaţia legală să facă sesizări oficiale, mai spun jurnaliștii de la Știrile TVR.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.