Loganul care merge 100 de kilometri cu 4,5 lei

eLogan FOTO: Marc Areny
eLogan FOTO: Marc Areny

Francezul Marc Areny, un tânăr în vârstă de 28 de ani, care s-a stabilit în România din 2011, a transformat o Dacia Logan în mașină electrică.

A cumpărat o mașină la mâna a doua, fabricată în 2005, cu 160.000 de kilometri la bord, pe care a dat 1.600 de euro. Pe componente, pentru a transforma Loganul în mașină electrică, a dat în jur de 11.000 de euro, iar în acești bani au intrat și cheltuieli pentru aparate de măsură, scule speciale sau închirierea unui garaj.

„Inițial, am pus mașina în vânzare pentru 13.500 de euro, dar s-a dovedit un preț prea mare pentru cine este dispus să cumpere un Logan vechi. Pentru că oamenii nu înțeleg de ce costă atât de mult tehnologia propulsiei electrice.

La un moment dat am avut un client destul de serios, dar care a abandonat ideea pentru că voia și aer condiționat – mașina actuală nu are, deci l-ar fi costat în plus adaptarea unui sistem de climatizare, plus dezavantajul scăderii autonomiei în cazul utilizării intensive a aerului condiționat”, a declarat Marc Areny, pentru ecoprofit.ro.

Acum, obiectivul lui este să se încadreze în 10.000 de euro pentru transformarea unui Logan în mașină electrică.

Bateriile sunt de tip litiu-ion, „rezistente, sigure, dar și accesibile și cu o masă rezonabilă”.  „Pentru asigurarea unei autonomii de 150 km, prețul acestor baterii este de circa 6.000 de euro. Mașina este utilizată intensiv de un prieten, care are casă în afara Piteștiului și face, în medie, 100 km/zi. În ultimele 6 luni, a parcurs deja 12.000 km și nu a avut situații în care să se teamă că nu îi ajunge autonomia”, a mai spus Marc Areny, citat de ecoprofit.ro.

Cea mai mare problemă a proiectului său ar putea fi infrastructura, stațiile speciale de alimentare ale mașinilor electrice, care în România sunt extrem de rare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.