Aberații și manipulări, după tragedie. LISTA – siteuri de evitat după incendiul din Colectiv

Foto: adevarul.ro

O serie de utilizatori de Facebook au alcătuit liste cu siteuri de evitat, deoarece folosesc tragedia produsă în clubul Colectiv din București pentru a manipula sau pentru a înregistra trafic (și, implicit, venituri) cu orice preț.

Articolele în care clubul Colectiv este prezentat ca „locaș al satanismului”, iar rockul drept o amenințare la adresa BOR și a întregii spiritualități ortodoxe au invadat spațiul online în zilele care au urmat incendiului. Totodată, au existat speculații potrivit cărora, la consultările de la Cotroceni, ar fi participat oameni trimiși de celebrul miliardar american George Soros, notează HotNews. Și, desigur, au apărut și teorii ale conspirației potrivit cărora americanii ar fi de vină pentru toate cele întâmplate în ultimele zile.

Într-un efort de a izola aceste siteuri, mai mulți utilizatori de Facebook – unii din ei jurnaliști și experți în comunicare – au alcătuit liste de siteuri „de evitat”. În marea lor majoritatea, sunt siteuri în care conținutul nu este asumat (autorii folosesc pseudonime pentru a publica pe site), ori este exagerat voit în intenția de a stârni interes.

Jurnalistul Lucian Mândruță a publicat o listă de siteuri care fie reprezintă interese ascunse, fie folosesc tragedia pentru trafic, fără a ține cont de deontologia profesiei de jurnalist.

Siteurile alese de expertul în comunicare sunt:

expunere.com
nationalisti.ro
fluierul.ro
vremuritulburi.com
cocoon.ro
searchnewsglobal.wordpress.com
efemeride.ro
infocivic.ro

„Acestea nu sunt doar articole online. Acestea sunt gloanțe într-un război al propagandei. În care te vor soldat. Când dai click, dai încredere! Ai grijă cui”, transmite Lucian Mândruță cu ajutorul unui material video.

Un alt utilizator Facebook, Tudor-Ioan Turcu, a alcătuit o lista chiar mai amplă de siteuri care, potrivit opiniei sale, dezinformează, cu diferite scopuri. Mai jos este preluarea postării sale de pe Facebook, cu siteurile și câteva cuvinte despre fiecare:

1. cocoon.ro – cu motto-ul superb „Conspirații îndeplinite”;
2. fluierul.ro – un nume de tradiție, mai ales în biserică;
3. nedreptate.net – cu și despre dezvăluiri;
4. expunere.com – cu expuneri, firește;
5. descrieri.ro – cu drame;
6. cunoastelumea.ro – cu prostii, era clar din nume;
7. activenews.ro – cu multă compasiune de la Răsărit;
8. cyd.ro – cu mult Arsenie Boca;
9. aflasitu . ro – într-un cuvânt, ȘOCANT;
10. infoalert.ro – zodii, dragoste și ruși, cu DOVEZI;
11. social-media-romania.eu – „Sângele Dacilor Strigă prin Noi”;
12. efemeride.ro – un titlu spune că „Au fost descoperite lucruri misterioase care adâncesc misterul piramidelor din Egipt”;
13. nationaliști.ro – au același motto ca SRI, Patria a priori;
14. nasul.tv – o fi televiziunea liberă, dar site-ul e de trepanați;
15. searchnewsglobal.wordpress.com – e practic un blog, dar nu pot ignora titluri ca RĂZBOIUL CU BISERICA AL SCLAVILOR FERICIȚI. Tinerii revoluționari cu voie de la “sistem”;
16. nuv.ro – care titrează INCIDENTE la protestele de ieri, cu o poza din 2012;
17. lovendal.ro – „Cel mai bun site de secrete din România”;
18. ziaristionline.ro – care într-un articol conspirativ despre Colectiv citează „un observator atent”, numit Info Pescuit, care comentase pe Youtube;
19. yno.ro – mizerii de tipul „Prietenii patronilor din Colectiv au fost avertizați să plece cu 10 minute înainte de tragedie”
20. caplimpede.ro – au mixuri new age de cea mai bună calitate, cum ar fi „Care erau zodiile apostolilor lui Iisus!? legătura găsită de astrologi despre personalitatea fiecăruia!”

Cea mai proastă „piesă de teatru”, la Kanal D

Și televiziunile au pus la cale adevărate opere de jurnalism păgubos, arată vice.com. Cel mai monstruos exemplu este cel de la Kanal D, unde doi prezentatori, Mădălin Ionescu și Adelina Pestrițu, au încercat să reconstituie o scenă „de familie” dinaintea dramei din Colectiv. Mădălin Ionescu joacă rolul copilului rocker, iar Adelina – al mamei copilului.

Dialogul nu are nevoie de alte comentarii:

Mădălin Ionescu: Plec, mamă, mă duc în club!

Adelina Pestrițu: Ai bani?

Mădălin: Mi-ajung!

Adelina: Mai ia d-aici! Dar de ce te duci așa de târziu?

Mădălin: Cântă trupa mea preferată!

Adelina: Ce cântă?

Mădălin: „Azi e ziua în care am să mor.”

Adelina: Atunci nu te duce!

Mădălin: Lasă prostiile, mamă! Ești demodată!

Adelina: Ai grijă, mamă!

Recomandările editorilor:

Mesajul Regelui Mihai pentru „Revoluția Colectiv”
Tragedie în „Colectiv”, dramă în Educație: 93% dintre școli riscă să fie închise!
A apărut Partidul Colectiv pe Facebook. Traseul politic al tânărului care l-a înființat

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.