Vrei o afacere în domeniul auto? 5 idei lucrative din care să te inspiri

Independență, posibilitatea de a lua propriile decizii, un program flexibil și un stil de viață activ – acestea sunt doar câteva din motivele pentru care poate fi foarte tentant să devii antreprenor. Atunci când ai un interes real pentru un domeniu, motivația de a-ți deschide propria afacere devine cu atât mai puternică. Dacă ești pasionat de mașini, probabil te-ai gândit măcar odată cum ar fi să ai o afacere în domeniul auto. Partea bună este că această industrie este pe cât de vastă, pe atât de diversă, așa că există multe posibilități.

Unul din factorii importanți pe care trebuie să îi iei în calcul înainte să decizi obiectul de activitate al viitoarei tale firme este bugetul, indiferent că acesta provine din economii, credite sau finanțări ale unor investitori. Un impact puternic asupra bugetului îl au numărul de angajați, echipamentul necesar și stocul de produse. Bineînțeles, și aspectele precum strategia afacerii au un rol important. Este cu totul diferit să te axezi pe produse și servicii premium sau să concurezi la preț – spre exemplu, există o mare diferență între a deschide un service auto cu echipamente de cea mai bună calitate, cum ar fi un elevator 2 coloane reihmann, și un service auto care se bazează pe cele mai mici prețuri și reduceri mari ca să-și atragă clienții.

Iată câteva idei potrivite pentru o persoană care dorește să își deschidă o afacere, fiind pasionat și bun cunoscător al domeniului auto:

Magazin online de piese și accesorii auto

Un astfel de magazin este o afacere costisitoare din cauza valorii mari a stocului de produse, însă există metode ca să scazi nivelul investiției inițiale. În primul rând, poți opta pentru un magazin online; astfel, vei înlocui costul mare al închirierii unui spațiu care să atragă clienți, prin poziționarea și aspectul său, cu un simplu depozit. În al doilea rând, poți opta pentru restrângerea tipului de produse comercializate. Fiind o activitate competitivă, ar fi recomandat să alegi o nișă, fie că e vorba despre un anumit brand sau o anumită categorie de piese și accesorii. În caz contrar, vei avea nevoie de un buget mult mai mare și de mai mult timp ca afacerea să devină profitabilă.

Service auto

Cât timp există mașini, indiferent de tipul lor, va fi nevoie de service-uri auto, așa că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la viitorul afacerii. Pentru un service auto profitabil, este esențială poziționarea, pentru accesul facil al unui număr mare de clienți, dar și colaborarea cu mecanici profesioniști. La fel de importante sunt echipamentele utilizate, în special tipul, calitatea și brandul acestora (mărci de încredere pe care le poți găsi ușor în România includ Reihmann, Maha, Beissbarth, Autocom și Mahle). Un exemplu de dotări minime ar putea include: un elevator auto reihmann, un set de testere pentru motor, o trusă de scule pentru mecanică, un compresor de aer, echipamente de vulcanizare și un aparat de încărcat freon.

Stație ITP

În loc de reparații, ai putea oferi servicii de inspecție tehnică periodică, caz în care nu ai la fel de multă flexibilitate în alegerea echipamentelor, dar și investiția totală este mai redusă. Spre exemplu, o linie ITP ar putea conține un stand de frână Reihmann, un aparat de reglat faruri, un exhaustor și un set compus din analizator gaze, opacimetru și turometru. Opțional, dar util, ar fi ca stația ITP să fie dotată și cu un cric de canal, un elevator sau un detector jocuri.

Inscripționarea auto

O idee foarte accesibilă pentru persoanele cu buget mai redus constă în înființarea unei firme de publicitate care folosește ca mediu automobilele. Practic, o astfel de firmă ar fi un intermediar între companiile care doresc să își promoveze produsele sau serviciile și proprietarii de automobile dispuși să își transforme temporar mașina într-o „reclamă pe roți”, în schimbul unui comision.

Școală de șoferi

Pentru deschiderea unei școli de șoferi, ai nevoie de autorizare de la Autoritatea Rutieră Română. Ca să o primești, trebuie să respecți toate normele impuse de Ministerul Transporturilor, inclusiv cele pentru autoturisme, pentru spațiile folosite în procesul de învățământ (ai nevoie de cel puțin o sală de clasă). Impactul cel mai puternic asupra bugetului tău e determinat de parcul auto de care dispui, dar acesta e direct proporțional și cu încasările, așa că va trebui să găsești cel mai bun echilibru pentru tine.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.