Vor crește sau vor scădea prețurile la locuințe? Explicațiile unui analist

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

Analistul Radu Georgescu a venit cu câteva explicații în ceea ce privește posibila evoluție a pieței imobiliare din România.

„Unii spun că prețurile la apartamente vor crește. Alții spun că vor scădea. Pe cine să crezi?Văd doar păreri. Dar nu face nimeni o analiză pe datele oficiale. Hai să o facem noi”, își începe Radu Georgescu postarea.

Radu Georgescu analizează, pe puncte, cum ar putea fi influențată piața imobiliară:

„1. Creditarea a luat-o rău la vale: Conform datelor de la BNR (vezi aici https://www.bnro.ro/Credite-acordate-gospodăriilor…) soldul creditului ipotecar a scăzut cu 1,5 miliarde de lei în primele 6 luni din 2023. Avem scăderi în 6 luni consecutive. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în anul 2009. În primele 6 luni ale anului trecut soldul creditului ipotecar a crescut cu 3 miliarde de lei. Asta înseamnă că în 2023 s-au acordat credite ipotecare cu o valoare mai mică de 4,5 miliarde de lei comparat cu 2022. Este o scădere foarte mare.

2 Sistemul bancar se bazează pe sectorul imobiliar. Sectorul imobiliar reprezintă 30% din toată industria bancară din România. 20% sunt creditele ipotecare către populație. 10% sunt credite către firmele de construcții. Dacă sectorul imobiliar o ia la vale, băncile vor trece și ele prin turbulențe. 3. Firmele de construcții (sector rezidențial) au credite totale de 40 miliarde de lei. Asta înseamnă că firmele de construcții au în acest moment locuințe finalizate sau în construcție în valoare de cel puțin 40 miliarde de lei.

3 Firmele de constructii ( sector rezidential) au credite totale de 40 miliarde de lei
Asta inseamna ca firmele de constructii au in acest moment locuinte finalizate sau in constructie in valoare de cel putin 40 miliarde de lei.

4 Vânzările de locuințe noi au scăzut în 2023 cu peste 50% comparat cu 2022. Dacă ne uităm pe datele publice ale firmelor de construcții, vom vedea scăderi ale vânzărilor de noi locuințe între 50-70%. Firmele de construcții nu-și permit să stea cu locuințe pe stoc. Acestea sunt obligate să facă discounturi în următoarele luni / ani deoarece trebuie să-și ramburseze creditele.

5 Dobânzile la credite vor crește. În US dobânzile la credite cresc încontinuu. Au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani. Dobânzile la credite vor mai crește și în România. 6. Concluzii: Multă lume mă întreabă dacă este momentul potrivit să cumperi o locuința. Este Ok să cumperi acum o locuința doar dacă obții un discount important 20-30%. Altfel, răbdare. Momentan suntem într-un blocaj al pieței imobiliare. În următoarea perioada prețurile o vor lua serios la vale.

La capitolul concluzii, Radu Gteorgescu spune că este momentul potrivit să cumperi acum o locuință „doar dacă obții un discount important, de 20-30%”.

„Altfel, răbdare. Momentan suntem într-un blocaj al pieței imobiliare. În următoarea perioadă prețurile o vor lua serios la vale”, mai spune Radu Georgescu.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: