Viața a 4 femei din România în pandemie, pe scena Unteatru

OTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com
OTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com

Asociația Culturală Control N și Zbang Film pregătesc premiera spectacolului de dans contemporan Interior/Exterior, ce urmează să fie prezentat la Teatrul Unteatru în lunile noiembrie și decembrie.

Spectacolul de dans Interior/Exterior, creat de scenarista și regizoarea Oana Răsuceanu, o privire introspectivă în viața a 4 femei și a emoțiilor răscolite de pandemie, are premiera în 10 noiembrie, de la ora 19.00, la Unteatru. Spectacolul mai are programate reprezentații în datele de 20 și 27 noiembrie și 11 și 18 decembrie.

„Scenarista și coregrafa Oana Răsuceanu și regizoarea de film Iulia Rugină au aflat câteva istorii reale, trăite în perioada martie-mai 2020, filmând o serie de interviuri la cald cu fete și femei de diferite vârste din România (între 10 și 70 de ani). Au vrut să obțină impresii și povești unice, în raport cu o situație pe cât de excepțională, pe atât de marcantă la nivel individual, dar și social. Acesta a fost punctul de pornire al spectacolului creat, mai apoi, de Oana Răsuceanu”, se arată într-un comunicat de presă remis GreatNews.

Iulia Rugină povestește: “În lockdown-ul din martie – mai 2020 am început să facem, cum le șade bine unor prieteni închiși în casele lor, niște interviuri cu oameni pe Zoom, despre cum se simt ei, la rândul lor, închiși în casele lor. Nu știam ce vom face cu materialul, dar ni se părea important să existe această documentare. Acum, doi ani mai târziu, mi se pare că e locul potrivit pentru ele. Integrarea lor într-un concept de spectacol coregrafic mi se pare nu doar o finalizare a întregului demers, cât un efort de a sintetiza ce a însemnat perioada asta pentru noi toți. Mi se pare că Interior/Exterior conține în el atât de multe lucruri foarte personale, încât e copleșitor. E ca și cum te-ai raporta la o poveste trăită, când ea s-a terminat și o înțelegi pe de-a întregul. Simt că abia acum înțeleg pe de-a întregul ce s-a întâmplat acum doi ani. Și cred că e bine să ne uităm cu toții îndeaproape la asta.”

Patru dansatoare reproduc, prin mișcările lor, în patru camere de apartament, gânduri, stări, acțiuni, pe măsură ce aceste interviuri cu femei reale din România completează imaginea de ansamblu a derivei emoționale.

„. Este doar un gând dintr-o întreagă cronologie a disperării, un gând al unei femei care este una dintre milioanele, miliardele care au încercat să iasă cu mintea cât mai limpede din lockdown. O femeie care trece de la acțiune la inacțiune într-o fracțiune de secundă; de la dezinfectarea cu periuța de dinți a fiecărui colțișor de cameră la romanul pentru care nu-și găsise niciodată timp, de la sport, la plâns, de la gătit sănătos la comandat junk food de pe vreo aplicație”, se mai arată în comunicat.

Oana Răsuceanu declară despre experiența de lucru la noul spectacol: “Am înțeles ceva despre mine și despre modul meu de a mă raporta la toate spectacolele, scenariile, filmele pe care ajung la un moment dat să le fac: petrec foarte mult timp cu ele înainte de a ajunge propriu-zis să petrec timp făcându-le. Așa s-a întâmplat și cu Interior/Exterior. A stat cu mine doi ani. Am știut cu siguranță că voi vrea să mă întorc la perioada aia, la neliniștea sau, din contră, prea multa liniște, a acelei perioade de început. Revizitând-o, am plasat un mix de emoții, stări, întrebări, curiozități trăite de mine și de cei foarte apropiați. Apoi am făcut pasul către toate femeile și fetele cu care am discutat în mai 2020 și am punctat cicatrici evidente. Uneori, când aud la repetiții mesajul cu Vă rugăm rămâneți în casă, am senzația că totul e pură ficțiune. Că nu am trăit cu adevărat ceva de felul ăsta. Când colo, urmele sunt trasate adânc. Cu asta vom merge mai departe.”

Interior / Exterior este povestea ei, a viitoarei mame, sau a celei care a ieșit dintr-o relație tocmai acum, când lumea se prăbușește și ea, sau a femeii de carieră pentru care timpul e management al secundei sau a celei care nu poate trăi fără să fie înconjurată de oameni, de zâmbetele și de căldura lor, și căreia îi este confiscată tocmai această fericire cândva atât de accesibilă.

Echipa de creație Interior/Exterior

Cu: Eva Danciu, Mariana Gavriciuc, Anastasia Preotu, Teodora Velescu
Regia și coregrafia: Oana Răsuceanu
Creație video: Iulia Rugină
Muzica: Mihai Dobre
Scenografia: Anca Lazăr
Video design: Viorel Petric
Light Design: Alin Popa

Interior/Exterior este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și Zbang Film, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.