Unul dintre cele mai mari orașe ale României bate recorduri la poluare. UE amenință cu amenzi

Iașiul are mari probleme cu poluare (Wikimedia Commons)
Iașiul are mari probleme cu poluare (Wikimedia Commons)

Măsurătorile Agenției de Protecție a Mediului arată cifre îngrijorătoare în ceea ce privește poluarea într-unul dintre cele mai importante orașe din România.

Este vorba de Iași, oraș unde își duc traiul zilnic peste trei sute de mii de români. Principala problemă a orașului este poluarea cu praf, care a dus la depășirea pragului de poluare de 32 de ori doar în acest an.

Astfel, potrivit Digi 24, Primăria Iași riscă să fie amendată de Comunitatea Europeană dacă mai depășește de trei ori limitele admise pentru pulberi în suspensie.

Normele europene dictează că la peste 35 de depășiri într-un an autoritățile locale sunt obligate să ia măsuri, altfel vor fi sancționate de comunitatea europeană.

”Sancţiuni se pot îndrepta şi împotriva României. Se poate declanşa procedura de infringement, care prevede nişte penalităţi destul de mari, vorbim de mii, zeci de mii de euro”, a precizat Dănuț Pirchiu, șef de birou la Agenția de Protecție a Mediului Iași.

Printre cauzele poluării este și traficul rutier intens din oraș.

”România are nevoie să se dezvolte și acolo unde se implementează proiecte de infrastructură se face și praf. Asta este”, a precizat Mihai Chirica, primarul interimar al Iașului, pentru sursa citată.

Dacă lucrurile nu se vor schimba rapid, Primăria Iași va fi amendată cu câte 30.000 de euro la fiecare depășire a nivelului de poluare.

Vinerea Neagră 2015. 100 de magazine online de urmărit de Black Friday