Un vulcan inactiv de 8 secole ar putea erupe în Europa

FOTO: Wikimedia Commons/via Flickr
FOTO: Wikimedia Commons/via Flickr

Un vulcan din sud-vestul Islandei, care se află la o distanță de aproximativ 30 de kilometri de capitala țării, Reykjavik, ar putea să eurupă, potrivit autorităților islandeze. Însă nu se așteaptă la consecințe grave pentru locuitori sau pentru traficul aerian.

Mişcări telurice tipice deplasării spre suprafaţă a unui val de lavă au avut loc miercuri după-amiază în zona Muntelui Keilir, în mica peninsulă Reykjanes, deja afectată de un cutremur major cu magnitudinea 5,7 săptămâna trecută, a anunţat Institutul meteorologic din Islanda într-un comunicat.

„Posibilitatea unei erupţii este reală, dar trebuie să vedem cum evoluează activitatea. Nu este sigur, situaţia poate dura ore sau chiar mai mult, cu foarte multe cutremure mici. (…) În caz de erupţie, ne aşteptăm ca lava să curgă. Nu ne aşteptăm la o erupţie explozivă mare, cu impact minim asupra atmosferei, traficului aerian şi condiţiilor de viaţă ale oamenilor”, a declarat Freysteinn Sigmundsson, cercetător în geofizică la Universitatea din Islanda, într-o conferinţă de presă.

Zona a fost supravegheată în ultimele zile din cauza unui număr foarte neobişnuit de mici replici după cutremurul important din 24 februarie, care a fost resimţit până la Reykjavik şi într-o mare parte din vestul Islandei. Peste 16.000 de mişcări telurice mai mult sau mai puţin severe au agitat seismografele în ultimele opt zile, faţă de circa o mie într-un an în mod obişnuit.

Poliţia a blocat şoselele în apropierea muntelui. Dacă aeroportul internaţional Keflavik şi micul port pescăresc Grindavik sunt la doar câţiva kilometri distanţă, zona din imediata vecinătate a posibilei erupţii este nelocuită şi nu a fost anunţată nicio evacuare miercuri.

FOTO: Wikimedia Commons/via Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.