Un tezaur dacic a fost descoperit într-o pădure

FOTO: Poliția Română
FOTO: Poliția Română

Polițiștii din Alba și o echipă de arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia au descoperit într-o pădure un tezaur monetar antic. Totul a pornit după ce un căutător amator de comori cu un detector de metale i-a condus pe arheologi într-un loc în care a găsit 22 de monede de argint. Întreaga descoperire a fost predată autorităților publice.

Din primele estimări ale arheologilor, obiectele descoperite acum ar proveni din perioada dacică.

Acolo au găsit un tezaur monetar extrem de valoros, spun polițiștii, depus într-un vas din bronz, care cuprindea monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

Polițiștii spun că cel care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.