Un oraș a pierdut un sfert din populație și ar putea pierde rangul, o parte din angajați și bani de la buget

FOTO: Bogdan29roman/Wikimedia Commons
FOTO: Bogdan29roman/Wikimedia Commons

Institutul Național de Statistică a estimat că, după 11 ani, orașul Botoșani, care este reședință pentru județul cu același nume, a ajuns la o populație de 97.766 de locuitori. Neoficial, potrivit Botoșăneanul, orașul abia a atins pragul de 80.000 de oameni. Asta înseamnă că într-un deceniu s-a pierdut aproximativ un sfert din populație.

Botoșaniul, care acum este de rang II, ar putea pierde mai multe beneficii. Unul dintre ele se referă la numărul de consilieri locali. Mai exact, potrivit art. 122 din Codul Administrativ, pentru că se încadrează între 50.000 și 100.000 de locuitori, în Consiliul Local vor fi doar 21 de aleși, față de 23, câți sunt în prezent.

De asemenea, jurnaliștii botoșăneni mai spun și că din cauza pierderii rangului s-ar putea diminua și numărul de polițiști locali, funcționari din Primărie și chiar a fondurilor alocalte de la bugetul de stat, în baza unui algoritm care pleacă de la numărul de locuitori.

Însă primarul Botoșaniului, Cosmin Andrei, crede că nu vor fi probleme, pentru că depopularea s-a produs la nivel național, iar legislația ar trebui să fie adaptată la noile realități.

FOTO: Bogdan29roman/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.