Un nou protest se anunță în Piața Victoriei

Zeci de mii de oameni au protestat aseară în București (Alexandru Dorobanțu - Facebook)
Zeci de mii de oameni au protestat aseară în București (Alexandru Dorobanțu - Facebook)

Pe Facebook s-a creat o pagină care anunță un nou protest în Piața Victoriei duminică. Tema este depolitizarea Curții Constituționale și susținerea Departamentului Național Anticorupție.

La începutul săptămânii, CCR a admis sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind existența unui conflict între puterile statului, după declanșarea de către procurorii DNA a unei anchete privind modul în care a fost elaborată ordonanța de urgență 13, care modifica codurile penale.

„Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv.

Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competența acestei instituții, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli și de ce nu a făcut-o?

Care sunt acuzele constatate de DNA :

Disjungerea și declinarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, spre competentă soluționare, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:

– Favorizare a făptuitorului
– Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sancționată de Legea 115/1999 – a răspunderii ministeriale)
– Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 și 2 C.p)
– Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p)
– Fals intelectual”, se arată pe pagina de Facebook care anunță evenimentul de duminică.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.