Ministerul de Interne a început o anchetă după ce un nevăzător din Pașcani a susținut că a fost umilit de șoferul unui autobuz, iar polițistul pe care l-a chemat prin apelul de urgență nu a luat nicio măsură.
Petrică Iordache este nevăzător din naștere și nu poate ieși din casă decât însoțit de Maia, câinele-însoțitor.
De curând, a făcut o rezervare la o firmă de transport în comun pentru a merge în Sibiu, la un prieten. De altfel, el spune că i-a anunțat pe cei de la dispecerat că urmează să călătorească alături de câinele-ghid. Însă, după ce a urcat în autobuz, șoferul i-a spus că nu-l mai ia, că nu poate călători alături de câine.
„S-a ridicat de la volan, a început să mă împingă și să cobor jos. A pus mâna pe câine, l-a împins, l-a tras de lesă jos. M-a bruscat și pe mine și pe câine și într-un sfârșit a reușit să mă împingă jos din mașină, a închis ușile și a plecat”, a povestit Petrică Iordache, pentru Digi24.
După aproximativ 3-4 minute a venit și poliția. „Polițaiul nu prea știa legea așa bine, i-am explicat care e legea, legea 448, i-am explicat articolul tot, mi-a cerut numărul șoferului…”, a mai spus bărbatul.
Ministrul de Interne Carmen Dan a aflat de pe Facebook de incident, după ce o prietenă a bărbatului a povestit întreaga întâmplare pe o rețea de socializare, iar mesajul ei a fost distribuit și de Liviu Dragnea.
„Cazul lui Petrică din Pașcani mă interesează în primul rând ca om, pentru că gândesc că dinamica lucrurilor pe care le trăim ar trebui să nu ne facă să ne îndepărtăm unii de ceilalți, ci dimpotrivă, să ne bucurăm de o normalitate liniștită, chiar dacă unii dintre noi suferă de o boală, se luptă cu un handicap sau sunt defavorizați de natură”, a scris ministrul de interne Carmen Dan pe pagina sa de Facebook.
Șoferul a fost identificat și a fost sancționat de polițiști pentru tulburarea liniștii publice, iar Inspectoratul de Poliție Județean Iași a început o anchetă cu privire la modul în care a interevenit agentul în urma apelului la 112.
Firma de transport spune că i-a tăiat șoferului 20% din salariu, însă îi ia apărare acestuia în ceea ce privește amenda.
„Eu consider că nu trebuia sancționat pentru că persoana handicapată nu a prezentat documente de legitimație de handicap și nu a prezentat documente pentru câine. El când s-a prezentat la mașină avea numai foile emise de DGASPC și vroia să intre cu tot cu cățel, un dulău mare care nu avea nici măcar etichetă de ghid”, spune Elena Ciobanu, administratorul firmei de transport.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat și va face o anchetă pentru acest caz.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: