UE vrea ca toate locuințele să fie încălzite cu electricitate

FOTO: ri/Pixabay.com
FOTO: ri/Pixabay.com

Parlamentul European și Consiliul European au ajuns la un acord referitor la modul în care ar urma să fie reduse emisiile și consumul de energie al clădirlor la nivelul întregii Uniuni, potrivit Comisiei Europene.

Acest acord prevede că nu se vor mai acorda subvenții pentru centralele pe gaz sau petrol, iar din 2040 toate locuințele din Uniunea Europeană ar urma să fie încălzite cu electricitate, potrivit antena3.ro.

De asemenea, începând cu 2030, toate clădirele noi vor urma să aibă un nivel net zero emisii. Măsurile naționale vor trebui să garanteze că cel puțin 55 % din scăderea consumului mediu de energie primară se realizează prin renovarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe.

Directiva revizuită privind performanța energetică a clădirilor conține măsuri de îmbunătățire atât a planificării strategice a renovărilor, cât și a instrumentelor de asigurare a ducerii la bun sfârșit a acestor renovări. În conformitate cu dispozițiile convenite, statele membre:

  • vor institui planuri naționale de renovare a clădirilor pentru a stabili strategia națională de decarbonizare a parcului imobiliar și modalitățile de eliminare a barierelor rămase, cum ar fi cele legate de finanțare, formare și atragerea unui număr mai mare de lucrători calificați;
  • vor institui scheme naționale de pașapoarte de renovare a clădirilor pentru a îndruma proprietarii de clădiri cu privire la etapele renovărilor având ca finalitate crearea unor clădiri cu emisii zero;
  • vor înființa ghișee unice pentru proprietarii de locuințe, IMM-uri și toți actorii din lanțul valoric al renovării, care vor primi sprijin și orientări specifice și independente.

În plus, acordul va ajuta UE să elimine treptat cazanele pe bază de combustibili fosili.

Subvențiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025.