Tu știi care sunt principalele avantaje ale tichetelor de masă pentru angajați?

Angajații din România pot beneficia de numeroase avantaje, în afară de salariul de bază. În ultimii ani, tot mai multe companii au ales să îi recompenseze utilizând diverse instrumente, dintre care cele mai populare sunt tichetele de masă. Acestea nu sunt obligatorii, dar pot fi o modalitate eficientă prin care angajații se pot bucura de o masă caldă la locul de muncă. Dacă te întrebi de ce sunt utile aceste tichete și de ce nu ar fi bine să le oferiți angajaților contravaloarea la salariu, îți vom explica în cele ce urmează. 

Despre tichetele de masă 

Așa cum menționam, tichetele de masă nu sunt obligatorii, însă din ce în ce mai mulți angajatori aleg să își recompenseze angajații cu ajutorul acestora. Unul dintre principalele motive pentru care sunt preferate tichetele și pentru care nu se oferă bani în plus la salariu este faptul că tichetele nu sunt impozabile. Astfel, este o situație win-win atât pentru angajat, cât și pentru angajator. În plus, cu ajutorul tichetelor, angajatul nu va mai trebui să își facă griji în privința alimentației la locul de muncă. Poate cumpăra sau comanda mâncare de la partenerii care acceptă tichete de masa, iar lista acestora este foarte cuprinzătoare. 

Valoarea unui tichet de masă a fost mărită în anul 2022 la 30 lei pe zi. În plus, tichetele sunt oferite electronic, sub forma unui card. Astfel, lună de lună, cardul este alimentat cu valoarea corespunzătoare tichetelor. În felul acesta, angajații le pot folosi mai rapid. Probabil îți amintești de tichetele fizice, pe care trebuia să le completezi și care, de cele mai multe ori, îngreunau procesul de cumpărare. 

Este bine de știut că tichetele de masă se acordă numai pentru zilele lucrate, nu pentru fiecare zi calendaristică a lunii. De asemenea, beneficiul nu se acordă pentru zilele de concediu, indiferent dacă este vorba despre concediu medical sau de odihnă, zile libere plătite sau în cazul unor zile cu evenimente neprevăzute, pentru care se va solicita o zi liberă. 

Avantajele tichetelor de masă 

În funcție de numărul angajaților firmei, angajatorii pot economisi sume importante în fiecare lună, dacă aleg să ofere tichete de masă, în loc de contravaloarea acestora în bani, la salariu. Conform studiilor, această economie poate depăși chiar și 30% anual, având în vedere că tichetele sunt scutite de taxe sociale și patronale și au 100% deductibilitate la plata impozitului pe profit. 

Tot pentru angajator, există și avantajul de a-și recompensa angajații și de a le arăta recunoștința. Acest lucru se traduce și prin creșterea retenției personalului cu până la 20%. Astăzi, nouă din zece companii oferă tichete de masă, astfel că angajații se vor îndrepta cu greu spre o companie care nu le acordă acest beneficiu și se vor gândi de două ori înainte de a decide să plece dintr-un loc în care li se arată apreciere. Pentru angajator, procesul nu este deloc complicat, iar avantajele vorbesc de la sine. 

În ce privește avantajele pentru angajați, nici acestea nu sunt deloc de neglijat. În primul rând, ei își pot organiza mai bine bugetul lunar, știind că au asigurat un mijloc prin care își pot plăti mesele la locul de muncă. De asemenea, nu vor mai trebui să își pregătească mâncare de acasă, ceea ce înseamnă timp economisit, pe care îl pot petrece alături de cei dragi sau urmând activități care să le asigure dezvoltarea personală și profesională. Și cel mai important avantaj este creșterea puterii de cumpărare, mai ales în perioada actuală în care inflația este în continuă creștere.

Având în vedere că tichetele sunt electronice, plata va fi mai rapidă și pot fi utilizate chiar și pentru a comanda preparate online. 

Așadar, tichetele de masă reprezintă o modalitate excelentă de recompensare a angajaților, cu avantaje și pentru angajator! 

Sursa foto: Shutterstock