TOP 10. Cele mai frumoase castele din România

Castelul Bran. Foto: Pixabay

În România sunt peste 150 de castele. Din păcate, o mare parte din ele sunt degradate, fie din cauza comuniștilor, fie din cauza unor procese între moștenitori.

Cel mai recent exemplu este cazul castelului Guthman -Valenta din Hoghiz, Brașov, care a fost tranformat în birouri pentru un IAS în vremea lui Ceaușescu. Anul trecut, castelul a fost scos la vânzare și a fost cumpărat cu 38.000 de euro, cam cât costă o garsonieră într-un oraș mare din țară.

Construit în 1553, castelul are opt camere și o curte de 8.000 de metri pătrați. De altfel, în localitatea brașoveană Hogiz mai există două castele. Castelul Haller, în care funcționa școala, a fost cumpărat în 2010 de Primărie, cu 400.000 de lei, în timp ce Castelul Kalnoky a fost retrocedat către urmașii nobililor maghiari cărora le-a aparținut înainte de venirea comuniștilor. În el locuiește acum o familie din sat.

Iată, însă, câteva dintre cele mai frumoase castele din țara noastră, care au fost îngrijite:

Castelul Regal de la Săvârșin. Printre primele proprietăți ale familiei regale retrocedate Regelui Mihai, Castelul de la Săvârșin, din județul Arad, a fost construit în secolul al XVI-lea de familia nobiliară maghiară Forray.

Clădirea a fost distrusă în timpul Revolutiei de la 1948 si refăcută ulterior în stil neoclasic, menținut până în prezent. Castelul, împreuna cu Domeniul Savârsin (care cuprinde un lac şi un parc dendrologic de 6,5 hectare), a fost cumpărat în 1943, de Regele Mihai şi confiscat în 1948 de stat. În comunism clădirea a suferit importante modificări arhitecturale, fiind împărțită în apartamente de locuit. Din 2001a revenit în proprietatea familie regale.

Castelul Bran, Brașov. Este cel mai cunoscut și vizitat dintre castelele din România. Deși a intrat în circuitul turistic drept castelul lui Dracula, Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești, căruia i-a fost atribuită legenda, acesta nu a locuit niciodată la Bran, potrivit istoricilor. A fost ridicat inițial ca trecătoare cu scop militar (în 1377), cetatea a suferit mai multe modificări între 1622 și 1886, pentru ca în 1920 să fie transformată în castel de către regina Maria. În contemporaneitate a funcționat mult timp ca muzeu al statului, pentru ca în 2006 să fie retrocedat lui Dominic de Habsburg și familiei sale, moștenitorii de drept, în urma donației făcute de regina Maria. Aceștia au remobilat castelul și l-au redeschis spre vizitare în 2009.

Castelul Corvinilor, Hunedoara. Numit și castelul Corvineștilor sau al Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.

Castelul cu turnurile de colț – Cetatea Făgărașului, Făgăraș. Apare prima data în documente oficiale în 1455, însă construcția lui începuse încă de la sfârșitul secolului XIV, pe locul unei fortificații din lemn si pământ din sec XII-XIII. În secolul al XV-lea, cetății i se adaugă 4 turnuri de colț, pentru o mai bună apărare, iar în secolul următor Stefan Mailat (voievod al Transilvaniei între 1534 -1540 şi proprietar al cetății între 1528-1541) transforma cetatea de apărare într-un castel cu o puternică fortificație exterioară. Din secolul al XVII-lea, cetatea devine reședința princiara a lui Mihai Viteazul, care o dăruiește ulterior soției sale. Principii Transilvaniei Gabriel Bethlem (1613-1629) și Gheorghe Racozi I (1630-1648) au dat forma si dimensiunile actuale ale cetății.

Castelul Peleș, Sinaia. Între anii 1873 și 1875 se face temelia viitorului castel Peleș, la inițiativa regelui Carol I al României, care a decis și ca fosta localitate Podu Neagului să se numească Sinaia. Lucrările au fost conduse de trei arhitecți: Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman. Din 1914 și până în 1947, castelul a fost pentru vizite oficiale. În 1948, comuniștii au închis Peleșul, iar bunurile de patrimoniu au fost inventariate și o parte a fost transferată la Muzeul de Artă din București. A fost retrocedat regelui Mihai în 2007 și a rămas în continuare deschis vizitatorilor.

Castelul Karolyi, Carei. Lucrările au fost începute în 1482, de către groful Karoly Laszlo, însă de-a lungul timpului a suferit numeroase modificări. În timpul războielor cu turcii castelul a fost înconjurat cu ziduri groase cu bastioane. Castelul a suferit avarii serioase în urma cutremurului din 1834 și a fost restaurat în stil neogotic în 1896. În perioada interbelică o parte a casteluui a devenit sanatoriu, iar cealaltă parte cazinou. În prezent, castelul este administrat de primăria Carei, care a reușit să atragă un proiect european în valoare de 4 milioane de euro și l-au redat circuitului turistic.

Castelul Sturdza, de la Miclăușeni, Iași. Este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, la o distanță de 20 km de Roman și 65 km de municipiul Iași. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este inclus pe Lista monumentelor istorice.

Castelul Bethlen Haller, Alba. Construit in stilul Renașterii franceze, în prima jumătate a secolul ului XVII, pe domeniul lui Stefan Bethlen, fratele guvernatorului Transilvaniei Gabriel Bethlen, Castelul Bethlen-Haller reproduce la scară mică corpul central al castelului Chambord din Franța. Construcția, cu patru turnuri circulare, amplasate la colțuri și un al cincilea pe o fațada laterală, nu are curte interioară. Castelul a fost retrocedat ultimului descendent al familiei Haller, care l-a vândut producătorului de vinuri Jidvei, dar poate fi încă vizitat la cerere, de către cei interesați de istoria vinurilor.

Castelul Kendeffy din Sântămăria Orlea, Hunedoara. A fost construit în anul 1782 de contele Elek Kendeffy, membru al unei familii de nobili bogați. Castelul a fost preluat în 1982 de administrația județeană Hunedoara și transformat în hotel. În 2001, a fost retrocedat unui nepot de-al lui Gabor Kendeffy, dar continuă să funcționeze ca hotel.

Castelul Purgly, Arad. Ar fi fost construit în 1789. A fost refăcut de Baronul Janos Purgly care i-a dat şi înfățișarea de astăzi. Domeniul de la Șofronea este moștenit de fiul baronului, Laszlo Purgly, căsătorit cu Margit Purgly, înmormântată ulterior de soțul său în curtea castelului şi al cărei mormânt poate fi văzut şi astăzi. Purgly nu a avut moștenitori, iar castelul a fost pe rând sediu GAS şi CAP. După 1990, el a fost cumpărat de Daniel Negrea, președintele Fundației Humanitas-Gura Popii care l-a refăcut conform schiţelor originale, cu ajutorul unor consultanţi olandezi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Cele mai frumoase insule din Grecia