Tancuri americane în Europa. Unele ar putea ajunge în România

Tancuri americane în Europa și România sursa foto: wikipedia.org

Un comandant militar american a declarat într-un interviu acordat pentru agenția Reuters că SUA intenționează să detașeze aproximativ 150 de tancuri și vehicule blindate în Europa, inclusiv în România, Polonia sau Țările Baltice , până la sfârșitul lui 2015.

Vehiculele militare ar urma să fie utilizate pentru diverse exerciții ale forțelor americane din regiune.

Generalul – locotenent Ben Hodges, comandantul forțelor americane din Europa, a motivat intenția Washingtonului de a staționa vehicule blindate în Europa prin necesitatea de a consolida flancul estic al Europei în caz de urgență.

“Spre sfârșitul lui (…) 2015, vom reuși să transportăm tot echipamentul necesar pentru a forma o brigadă de blindate. Aceasta presupune trei batalioane plus un escadron de recunoaștere, instalații pentru artilerie și ingineri. Toate vor fi staționate în Europa’, a declarat Hodges. ‘Vorbim despre aproximativ 150, poate 160, de tancuri de tip M1, precum și vehicule de luptă de tip M2 Bradley și 24 de piese de artilerie cu autopropulsie”, a adăugat Ben Hodges.

Comandantul forțelor americane din Europa a precizat însă că prima propunere legată de staționarea unei brigăzi americane în Europa a fost făcută în urmă cu doi ani, înainte de declanșarea crizei ucrainene.

Potrivit lui Hodges, o unitate de blindate americane era deja “pe țeavă” pentru a veni în Europa mai devreme în acest an, când a fost necesară pe fondul măsurilor americane menite să îi liniștească pe aliații europeni îngrijorați de criza ucraineană, după cum relatează agerpres.ro.

În același interviu, Hodges a mai spus și că există riscul ca separatiștii proruși din estul Ucrainei să lanseze o nouă ofensivă odată cu venirea primăverii, cu toate că Rusia neagă orice activitate agresivă. În acest context, generalul a explicat că se așteaptă ca măsurile americane, ce includ un program extins de exerciții, să continue în următorii doi ani.