Sirenele care anunță situații de urgență vor răsuna în toată țara

FOTO: tup wanders/Flickr
FOTO: tup wanders/Flickr

Începând de astăzi, timp de patru zile, vor suna alternativ, în toată țara, sirenele care anunță situații de urgență. Este vorba despre teste, care se vor derula, până vineri, între orele 10:00 și 15:00.

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat și o listă cu orașele în care au loc testele și în ce zile.

Potrivit calendarului, marţi sirenele vor suna în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea, iar miercuri exerciţiul va avea loc în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi.

Joi, sirenele pentru situaţii de urgenţă vor fi testete în Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Sibiu, iar vineri exerciţiul se va desfăşura în judeţele Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

„Este un exerciţiu prin care testăm sirenele şi obişnuim populaţia ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa sau când sună altfel.

Este un exerciţiu care s-a făcut şi în alte ţări, Germania a avut aşa ceva recent la nivel naţional, prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică, a sirenelor în mod deosebit”, a declarat Raed Arafat, potrivit Digi24.

Șefii IGSU vor să analizeze dacă sirenele sunt auzite de toată lumea, mai ales că sunt unii care au izolat geamurile și e posibilă să nu sesizeze sunetul. Arafat a declarat că acest test este unul normal, pentru că nu s-a mai făcut de foarte mulți ani.

FOTO: tup wanders/Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.