Sfaturi pentru a găsi mărimea ideală a ochelarilor de vedere

Sursa foto: pixabay.com

Exact așa cum îți dorești ca noul tău costum să îți vină ca turnat, și ochelarii ar trebui să ți se potrivească perfect fizionomiei. O ramă de dimensiuni potrivite te face să arăți mai bine, este mai confortabilă și mai eficientă la a te ajuta să îmbunătățești acuitatea vizuală. În continuare poți descoperi un scurt ghid despre cum să alegi ramele potrivite în funcție de dimensiunile capului, forma feței, distribuirea trăsăturilor faciale și așa mai departe.

Dimensiunile ramelor – informații de bază

Dimensiunile unei rame de ochelari sunt exprimate ca o succesiune de 3 parametri: lățimea lentilei – lățimea punții nazale – lățimea brațelor ochelarilor. 

Secretul alegerii unei rame potrivite este să găsești un model adecvat lățimii totale a feței, ținând cont totodată de poziția ochilor și distanța dintre aceștia. Poți alege cea mai modernă pereche de rame de ochelari pentru barbati Tommy Hilfiger, iar compatibilitatea dintre dimensiunile acestora si dimensiunile feței să rămână la fel de importante.  

La modul general, lățimea totală a ramelor ar trebui să fie:

  • 125 – 129 mm pentru o fața îngustă;
  • 130 – 134 mm pentru o față de dimensiuni medii;
  • 135 – 139 mm pentru o față cu dimensiuni mari;
  • 140 – 145 mm pentru o față lată. 

Cum alegi ușor rama potrivită?

Cel mai simplu mod de a alege o ramă nouă pentru ochelari este sa optezi pentru un model cu dimensiuni similare ramei pe care o porți deja. Abaterile de 1 – 2 mm nu se iau in considerare. 

Dacă este vorba despre prima ta pereche de ochelari, măsoară lățimea frunții, pe linia sprâncenelor, de la coada ochiului stâng la coada ochiului drept. Toleranța acceptabilă, în această situație, nu trebuie să depășească 5 mm. 

Sfaturi practice de care să ții cont

Pentru o bună potrivire a ramelor la fizionomia ta, ține cont de următoarele recomandări:

  • Lățimea ramei trebuie să corespundă lățimii feței. Asta înseamnă că, atunci când ești privit din față, rama ochelarilor nu depășește conturul feței, caz în care rama ar fi prea lată. Similar, tâmplele nu ar trebui să fie vizibile – asta înseamnă că ramele sunt prea înguste;
  • Sprâncenele ar trebui să fie vizibile deasupra ramelor, în proporție de minim 50%;
  • Globii oculari trebuie să se afle exact în centrul lentilelor, cel puțin pe orizontală. Distanța de la colțul ochiului la marginea lentilei trebuie să fie identică la ambii ochi;
  • Globul ocular trebuie să „umple” jumătatea superioară a lentilei. Marginea pleoapei inferioare ar trebui să intersecteze verticala care coboară prin mijlocul lentilei;
  • Brațele trebuie ajustate astfel încât să se sprijine confortabil pe urechi. Dacă ochelarii îți alunecă de pe nas, brațele trebuie ajustate suplimentar;
  • În ansamblu, ramele trebuie să fie poziționate în mijlocul feței. Ele trebuie să echilibreze inspirat jumătatea de sus și pe cea de jos a fizionomiei. Distanțele de la marginea de sus a ramei și vârful capului și de la marginea de jos a ramei și vârful bărbiei trebuie să fie aproximativ egale. 

Recomandări legate de culoare

Pentru un aspect unitar si elegant, dimensiunile ramei trebuie completate de o alegere inspirata a culorii acestora și a lentilelor. Iar în acest caz, inspirat înseamna o nuanță complementară părului, pielii și culorilor pe care le porți cel mai frecvent. 

Culoarea și opacitatea lentilelor au și ele un important cuvânt de spus din punct de vedere al impactului asupra look-ului beneficiarului. Lentilele heliomate pot aduce avantaje semnificative în zilele însorite, iar nuanța pe care o capătă poate spori acuitatea vizuală sau poate reduce reflexiile și strălucirea. 

Ochelarii sunt unul dintre relativ puținele dispozitive medicale cu un impact semnificativ în ceea ce privește aspectul celui care îi poartă. Având în vedere că sunt vizibili în permanență și că pot estompa sau accentua anumite trăsături faciale, alegerea cu răbdare a unei perechi de rame adecvate este foarte importantă pentru satisfacția pe termen lung a clientului.