Se schimbă regulile de acordare a concediului medical

Foto: Pixabay

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că procedura de acordare a certificatelor de concediu medical va fi modificată.

Dacă până în prezent medicii de familie puteau să acorde concediu medical pe o perioadă de cel mult 10 zile, potrivit noilor reguli, care intră în vigoare de la 1 august, acum se vor acorda, în prima fază, cel mult 4 zile. Perioada se poate prelungi cu până la o săptămână, pentru fiecare episod de boală.

Pe de altă parte, medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă cel mult 15 zile de concediu medical, față de 30 de zile cât era limita maximă până în prezent. Eventual, perioada se poate prelungi în a doua etapă până la o lună, respectiv 90 de zile pe an.

Mai mult, perioada maximă de concediu medical la care au dreptul muncitorii români într-un an de zile va scădea de la 30 la un maximum de 28 de zile.

În situaţia în care asiguratul nu poate merge la cabinetul medical pentru a i se acorda concediu medical, medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu poate acorda consultaţii la domiciliu sau la distanţă.

Pe de altă parte, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, dar și în cazul riscului maternal vor fi acordate într-o singură etapă.

Începând cu 1 august asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copiilor cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum era reglementat până în prezent.